‘Αβγοτάραχο’ Το Ελληνικό Χαβιάρι


Το αβγοτάραχο θεωρείται ένα από τα εκλεκτότερα ελληνικά ντελικατέσεν. Είναι τα αβγά του θηλυκού κέφαλου, της «μπάφας» όπως την αποκαλούν στην περιοχή, τα οποία οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν μέσα σε κερί, για να διατηρηθούν αναλλοίωτα. Το αυγοτάραχο θεωρείται από πολλούς ως το χαβιάρι της Ελλάδας και είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Έλληνες αλλά και σε άλλους λαούς, κυρίως της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας.

Τόπος προέλευσής του είναι η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, Κλεισόβας και Μπούκας και είναι κατοχυρωμένο ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Για να παρασκευασθεί, αφαιρούνται τα αβγά από την κοιλιά του ψαριού και παστώνονται με χοντρό αλάτι ώσπου να απορροφηθεί η υγρασία. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος συντήρησης του αβγοτάραχου είναι η επικάλυψή του με φυσικό κερί, μια άλλη –σπανιότερη– μέθοδος συντήρησης είναι μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο ή λιωμένο εκλεκτό βούτυρο. Η παραγωγή του αβγοτάραχου Π.Ο.Π. είναι πολύ μικρή, γύρω στα 600 -700 κιλά το χρόνο.

Όταν θέλουμε να καταναλώσουμε αβγοτάραχο, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα ώστε να μαλακώσει. Τρώγεται σκέτο επάνω σε ελαφρά ψημένο ψωμί συνοδεύοντας ούζο ή τσίπουρο. Συνδυάζεται πολύ ωραία με ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, τυρί κρέμα, καυτερή πιπεριά. Τα τελευταία χρόνια το βλέπουμε να συμμετέχει ως συστατικό σε σάλτσες  και ντιπ επίσης μπορεί να προστεθεί και σε κυρίως γεύματα όπως ζυμαρικά ή ριζότο.

Είναι εξαιρετικά θρεπτική τροφή, γεμάτη από αμινοξέα καθώς και βιταμίνες Α, Β, C και Ε, αλλά και σίδηρο και ασβέστιο. Τα λιποειδή του είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ περιέχουν αξιόλογες ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων Ω3.

Previous Πως να μην μας 'κόβει' το αυγολέμονο μας
Next 'Ζαμπόνι Νάξου' από τα εμβλημαντικά αλλαντικά των Κυκλάδων που δεν είναι προιόν ΠΟΠ

No Comment

Leave a reply