Το Μύρτιλο και οι ιδιότητες του


Τον τελευταίο καιρό έχει εκδηλωθεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το μύρτιλο τόσο από τις βιομηχανίες τροφίμων όσο και από τους καταναλωτές, καθώς περιέχει αρκετά διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό.

Το μύρτιλο ή blueberry είναι ένας οπωροφόρος θάμνος  της οικογενείας των Ερεικοειδών. Το δενδρώδες μύρτιλο είναι θάμνος με ύψος 1,5-2,3 μέτρα που προτιμά περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, αλλά μπορεί να ανεχθεί και τη μερική σκίαση. Η επικονίαση των ανθέων του μύρτιλου εξασφαλίζεται με τα έντομα και κυρίως με τις μέλισσες. Το μύρτιλο φύεται σε μία μεγάλη ποικιλία κλίματος. Το φυτό αυτό είναι ανθεκτικό πολύ στο ψύχος, μπορεί να επιζήσει σε θερμοκρασίες -29ο C έως +45ο C.

Τα Μύρτιλα είναι πλούσιασε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β-καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Αντίθετα είναι φτωχά σε νάτριο, λιπαρά και θερμίδες και γι’ αυτό εντάσσονται στις φυσικές τροφές μεγάλης ενέργειας που κρατούν το σώμα υγιές και νεανικό.  Ύστερα από μελέτες που έγιναν έχει αποδειχθεί ότι το εκχύλισμα μύρτιλου έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δραστηριότητες και τα φλαβονοειδή που περιέχει θα μπορούσαν να δράσουν προστατευτικά έναντι κάποιων μορφών καρκίνου. Οι έρευνες έδειξαν πως ο χυμός του μύρτιλου θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων. Φαίνεται να διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες. Ο χυμός του ενδέχεται να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, στη μείωση της προόδου της νόσου του Alzheimer και του Πάρκινσον. Τέλος εχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει τη νυχτερινή όραση και καταπολεμά εντερικές παθήσεις και φλεγμονές.

Previous Τυρί Μαλάκα Κρήτης
Next Μελίχλωρο Λήμνου

No Comment

Leave a reply