Σανγκουίνι: Το Κόκκινο Πορτοκάλι


Είναι γνωστό ως το κόκκινο πορτοκάλι. Μιλάμε φυσικά για το σαγκουίνι, που είναι μια ποικιλία πορτοκαλιού με βαθύ κόκκινο χρώμα, σχεδόν στο χρώμα του αίματος. Το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα της σάρκας του οφείλεται στην παρουσία φυσικών χρωστικών, των ανθοκυανινών, που είναι κοινές σε πολλά μοβ λαχανικά και φρούτα, αλλά όχι στα εσπεριδοειδή. Εχει ονομαστεί και ως το πορτοκάλι της Σικελίας, καθώς αντιπροσωπεύει το 65% της τοπικής καλλιέργειας της περιοχής και συλλέγεται από τον Ιανουάρι ως τον Απρίλιο. Τα σαγκουίνια ήρθαν στην Ευρώπη από την Κίνα τον 4ο αιώνα μ.Χ. και αρχικά χρησιμοποιήθηκαν στη μαγειρική για να δίνουν οξύτητα, άρωμα και χρώμα στα φαγητά.
Τα τρία πιο συνηθισμένα είδη είναι το Tarocco (καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία), το Sanguinello (το οποίο προέρχεται από την Ισπανία ) και το Moro, το πιο καινούργιο από τα τρία. Το Moro είναι το πιο πολύχρωμο σαγκουίνι, με μια βαθιά κόκκινη σάρκα και ένα δέρμα με έντονο κόκκινο χρώμα. Είναι πιο πικρό από το Tarocco ή το Sanguinello και πιστεύεται ότι προήλθε, στις αρχές του 19ου αιώνα, από μια περιοχή γύρω από το Lentini (στην επαρχία των Συρακουσών στη Σικελία) ως μετάλλαξη του Sanguinello. Η γεύση και το άρωμά του είναι πιο έντονα από ό,τι σε ένα κανονικό πορτοκάλι. Εχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από οποιαδήποτε ποικιλία πορτοκαλιού καλλιεργείται στον κόσμο, κυρίως λόγω του γόνιμου εδάφους που περιβάλλει την Αίτνα, και επιπλέον ξεφλουδίζεται πιο εύκολα από τα άλλα.
Από διατροφικής άποψης, το σαγκουίνι βρίσκεται αρκετά κοντά με το πορτοκάλι. Αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C, η οποία δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και συμμετέχει σε σημαντικές βιολογικές διεργασίες. Παράλληλα, προσφέρει υψηλές ποσότητες βιταμίνης Β1, φυλλικού οξέος και καλίου, αλλά και μικρότερα ποσά άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β και μετάλλων, όπως το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Ισως όμως το βασικότερο ευεργετικό διατροφικό χαρακτηριστικό που έχει το σαγκουίνι και το κάνει να υπερτερεί διατροφικά από το πορτοκάλι είναι τα ιδιαίτερα αντιοξειδωτικά συστατικά του. Περιέχει (όπως και το πορτοκάλι) καροτενοειδή και φλαβονοειδή, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών και τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

 

Πηγή: vita.gr

Previous Τα Καλύτερα Εστιατόρια Με Ελληνική Κουζίνα Στην Χώρα.
Next Όσα Πρέπει Να Γνωρίζουμε Για Τον Μπακαλιάρο ή Βακαλάο

No Comment

Leave a reply