Η Σταφίδα και τα πλούσια ωφέλη της


     Οι σταφίδες, όπως σίγουρα θα γνωρίζετε, δεν είναι παρά αποξηραμένα σταφύλια. Μια απόδειξη της ευρηματικότητας του ανθρώπου, καθώς με τον τρόπο αυτό εξασφαλιζόταν η παρουσία στη διατροφή ενός προϊόντος που η φύση το προσφέρει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αποξήρανση γίνεται παραδοσιακά στον ήλιο, αλλά και με βύθιση σε καυτό νερό ή με αφυδάτωση. 

Τα πιο δημοφιλή είδη σταφίδας είναι η σουλτανίνα, η σταφίδα Μάλαγα, η σταφίδα Monukka, η σταφίδα Ζακύνθου, η Κορινθιακή σταφίδα, η σταφίδα Μοσχάτο και η σταφίδα Thompson χωρίς κουκούτσια. 

Η παραγωγή της σταφίδας ξεκίνησε πριν από περίπου 5000 χρόνια από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από το πανέμορφο νησί του Ιονίου, τη Ζάκυνθο.

Ύστερα, άρχισε η εξαγωγή της στην Πελοπόννησο και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Έλληνες και Ρωμαίοι τη χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τους ναούς και ως βραβείο στους νικητές αθλητικών αγώνων.

  Η διατροφική αξία της σταφίδας είναι αρκετά σημαντική, τόσο που οι Ρωμαίοι ιατροί την πρότειναν για τη θεραπεία σχεδόν όλων των ασθενειών. Το 19ο αιώνα, το φρούτο αυτό έφτασε μέχρι την Αμερική.


Η σταφίδα αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά αποξηραμένα φρούτα του κόσμου. Περιέχει πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, υψηλά επίπεδα σιδήρου, καλίου και ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας. Δεν έχει λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών. Έχουν γίνει κλινικές μελέτες σε εθελοντές, που αποδεικνύουν ότι από την ένταξή της στην καθημερινή διατροφή:[

-Υπάρχει σημαντική μείωση στην αρτηριακή πίεση

-Δημιουργείται «ασπίδα» ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα 

-Μειώνεται η «κακή» χοληστερίνη

-Διαθέτει αντικαρκινική δράση κυρίώς στο παχύ έντερο και στο στομάχι

-Παρατηρείται θετική επίδραση στην υγεία των καπνιστών

-Δεν έχει καμία αρνητική επίδραση στους διαβητικούς.

Previous 'Ruby' ένα νέο είδος σοκολάτας ροζ χρώματος!!!
Next Το Cooknews.gr ‘ανακρίνει’ τον Τάσο Ανδρεάδη σχετικά με τον πολύπλευρο ρόλο του ως R’ & D’Chef και τις προκλήσεις που συναντάει ως δημιουργός προϊόντων στον χώρο των τροφίμων.

No Comment

Leave a reply