Το Ταχίνι


Το ταχίνι είναι μια λιπαρή πάστα από ψημένο, τριμμένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι που χρησιμοποιείται στις κουζίνες της ,Βόρειας Αφρικής, Ελλάδας, Ιράν, Τουρκίας και της Μέσης Ανατολής. Το ταχίνι διατηρεί στο ακέραιο όλα τα ευεργετικά συστατικά του πολύτιμου αυτού σπόρου. Με άλλα λόγια, είναι ένα τρόφιμο φυτικής προέλευσης, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή μας. Το ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και για τις ιδιαίτερες γεύσεις του προστίθεται  κακάο, πορτοκάλι ή μέλι.

– Τρώγοντας ταχίνι είναι σαν να καταναλώνεις ζωική πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας. Είναι πλούσιο σε αμινοξέα και αν το συνδυάσεις με όσπριο ή με ξηρούς καρπούς, ενισχύεις επιπλέον τη θρεπτική του δράση στον οργανισμό σου.

– Χάρη στους υδατάνθρακες που επίσης περιέχει, σε γεμίζει ενέργεια. Μία κουταλιά το πρωί ή πριν το γυμναστήριο και θα νιώσεις τη διαφορά.

– Είναι τροφή πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα, περιέχει ελάχιστα κορεσμένα και άρα δεν περιέχει χοληστερόλη, κυρίως χάρη στη σεσαμίνη και τη σεσαμινόλη, δύο συστατικά του σουσαμιού με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Συνεπώς, διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

-Ένα από τα ισχυρά διατροφικά πλεονεκτήματά του σησαμοπολτού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και σίδηρο. Ειδικά αν έχεις χαμηλό αιματοκρίτη ή φεριτίνη, το ταχίνι είναι πολύτιμο για σένα.

– Ο  ψευδάργυρος και το κάλιο ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Και απ’ αυτά έχει σε σημαντικό ποσοστό το ταχίνι.

Η θρεπτική αξία μίας κουταλιάς ταχινιού:
– Ενέργεια 89 θερμίδες
– Πρωτεΐνη 2,55 γρ.
– Ολικά λιπαρά 8,06 γρ.
– Υδατάνθρακες 3,18 γρ.
– Φυτικές ίνες 1,4 γρ.
– Απλά σάκχαρα 0,07 γρ.
– Ασβέστιο 64 mg
– Σίδηρος 1,34 mg
– Μαγνήσιο 14 mg
– Φώσφορος 110 mg
– Κάλιο 62 mg
– Νάτριο 17 mg
– Ψευδάργυρος 0,69 mg
– Χαλκός 0,242 mg
– Μαγγάνιο 0,218 mg
– Σελήνιο 0,3 μg
– Θειαμίνη 0,183 mg
– Ριβοφλαβίνη 0,071 mg
– Νιασίνη 0,818 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,104 mg
– Βιταμίνη Β6 0,022 mg
– Φυλλικό οξύ 15 μg
– Βιταμίνη E 0,04 mg

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό και απαραίτητο για τον οργανισμό μας είναι η κατανάλωση 1 κουταλιάς ταχίνι την ημέρα.

Previous Μερικές Ιδέες Για Το Πασχαλινό Αρνί Που Μας Έμεινε
Next Η Λίστα Με Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια Του Κόσμου Για Το 2018

No Comment

Leave a reply