‘Ζαμπόνι Νάξου’ από τα εμβλημαντικά αλλαντικά των Κυκλάδων που δεν είναι προιόν ΠΟΠ


Από τα πιο ιδιαίτερα αλλαντικά των Κυκλάδων είναι το ζαμπόνι Νάξου. Προϊόν που παρασκευάζεται κυρίως στην ορεινή Νάξο αλλά όμως το συναντάμε και σε όλο το Αιγαίο, αποτελείται από ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι, χοίρου 70-90 κιλών, θυμίζει προσούτο, ωστόσο η γεύση του είναι πιο πικάντικη και πιο αλμυρή. Προσφέρεται σαν ορεκτικό. Σύμφωνα με τους ντόπιους, για να πετύχει το ζαμπόνι πρέπει όταν σφαγιαστεί το ζώο να φυσάει βοριάς, έτσι ώστε να μπορέσει να στραγγίσει σωστά.

Για να γίνει το ζαμπόνι, αφού το έχουμε αφήσει πατημένο με βάρος το μπούτι περίπου 24 ώρες, ώστε να φύγουν τα υγρά, αλείφουμε πολύ καλά το μέρος από το μπούτι του χοιρινού που δεν καλύπτεται με δέρμα  με μείγμα μπαχαρικών, το οποίο περιλαμβάνει αλάτι, πιπέρι, κανέλα και γαρύφαλλο στη συνέχεια βάζουμε το μπούτι σε μία κασέλα και το καλύπτουμε ολόκληρο με χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε μέσα στο αλάτι 3-6 μήνες (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι να στεγνώσει καλά. Τότε το πλένουμε με νερό και ξύδι και αφού στεγνώσει το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Συνοδεύει εξαιρετικά ούζο, ρακί και τσίπουρο.

Δυστυχώς η παραγωγή του δεν είναι συστηματική κι ούτε έχει δημιουργηθεί φάκελος για την διεκδίκηση του χαρακτηρισμού του ως ΠΟΠ προϊόν. Το παράγουν κάποιοι επιλεγμένοι χασάπηδες σε μικρές ποσότητες για τις ανάγκες του τόπου.

Previous 'Αβγοτάραχο' Το Ελληνικό Χαβιάρι
Next Σούπα πατάτας με χωριάτικο λουκάνικο και λάδι τρούφας

No Comment

Leave a reply