ΑUGUSTE ESCOFFIER (1846-1935)


Auguste-Escoffier-001

Ο Auguste Escoffier γεννήθηκε στην Προβηγκία της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 1846. Όταν έγινε 13 χρονών ο πατέρας του τον πήρε μαζί του στην Νίκαια της Γαλλίας σαν μαθητευόμενο, σε ένα εστιατόριο που ανήκε στον θείο του κάνοντας έτσι το ξεκίνημα σε μία λαμπρή καριέρα που θα ακολουθούσε στην μαγειρική τέχνη, για τα επόμενα 62 χρόνια.

Η καριέρα του στην μαγειρική τον περιπλάνησε σε αρκετά μέρη και έτσι εργάστηκε σε αρκετά γνωστά μαγαζιά της εποχής, όπως το Petit Moulin Rouge και σε άλλα επώνυμα του Παρισιού , του Μonte Cαrlo, της Ελβετίας, και του Λονδίνου.

Το 1870 με το ξεκίνημα του Γάλλο-ρωσικού πολέμου, ο Escoffier υπηρέτησε στις τάξεις του στρατού προσφέροντας τις υπηρεσίες του εκεί , ως chef de cuisine.

Tότε ήταν που άρχισε να αντιλαμβάνεται, πρώτος από όλους, την ανάγκη για την κονσερβοποίηση των τροφών, την διατήρηση των κρεάτων και λαχανικών για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτό θα ήταν εφικτό.

Όταν απολύθηκε από τον στρατό, ο Escoffier συνέχισε να δουλεύει σε γνωστά εστιατόρια του Παρισιού και άρχισε σιγά σιγά να τυγχάνει μεγάλης αναγνωρισιμότητας και φήμης ως chef.

Κατά την διαμονή του στο Μonte Cαrlo ο Escoffier συνάντησε τον Cesar Ritz. H συνεργασία αυτή έφερε εκπληκτικές αλλαγές στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της εποχής, ανεβάζοντας σε επίπεδο τις μέχρι τότε παρεχόμενες υπηρεσίες φιλοξενίας και γαστρονομίας που υπήρχαν.

Μαζί πήγανε στο Savoy , ξενοδοχείο στο Λονδίνο όπου ο Escoffier ανέλαβε υπεύθυνος στις υπηρεσίες του εστιατορίου.

Αργότερα ο Ritz άνοιξε διάφορα δικά του ξενοδοχεία όπως το Hotel Ritz στο Παρίσι και το Carlton στο Λονδίνο όπου o Escoffier ήταν ο αποκλειστικά υπεύθυνος σε όλες τις υπηρεσίες που είχαν να κάνουν με το εστιατόριο και τις προσφερόμενες σε αυτό υπηρεσίες.

Κατά την διάρκεια της εργασίας του εκεί ο Escoffier απέκτησε τεράστια φήμη ως άξιος εκπρόσωπος της υψηλής γαστρονομίας.

Στο Savoy δημιούργησε μια από τις διασημότερες συνταγές του το Peach Melba , στην μνήμη του Nellie Melba , ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ξενοδοχείο.

Ένα τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Escoffier στην καριέρα του, είναι ότι άλλαξε ριζικά την δομή των μέχρι τότε συντηρητικών μενού ξενοδοχείων και εστιατορίων, την τέχνη της γαστρονομίας και γενικότερα την οργάνωση της επαγγελματικής κουζίνας . Άξιο αναφοράς είναι ακόμη ότι εμπνεύστηκε πρώτος το a la carte menu σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Ο Escoffier κατάφερε επίσης να τονίσει την σπουδαιότητα των εποχιακών υλικών στην μαγειρική τέχνη, ενώ αυτός ήταν που απλοποίησε την επαγγελματική κουζίνα υπάγοντας την ως μία αυτόνομη “μονάδα”, όσον αφορά την λειτουργία της σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία ο Escoffier έγραψε πολλά βιβλία μαγειρικής, με κάποια από αυτά να θεωρούνται εξεζητημένα ακόμα και σήμερα. Κάποια από αυτά είναι το LE Guide Culinaire (1903), Le Livre des menus (1912) και Ma Cuisine (1934).

O Escoffier πήρε πολλές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες ενισχύοντας οργανισμούς που βοηθούσαν φτωχούς, ( προσφέροντας τους φαγητό ), καθώς επίσης βοήθησε οικονομικά πολλούς μάγειρες που είχαν αποσυρθεί από την εργασία τους και χρειαζόταν οικονομική βοήθεια.

Έλαβε πολλές διακρίσεις στην ζωή του, ενώ η Γαλλική κυβέρνηση το 1920 τον τιμάει, με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της τιμής ενώ ο Γερμανός πρόεδρος Wilhelm ΙΙ του είπε χαρακτηριστικά ¨εγώ είμαι ο αυτοκράτορας της Γερμανίας αλλά εσύ είσαι ο αυτοκράτορας των chef.

Mε την γυναίκα του Delphine Daphis , o Escoffier αποσύρθηκε στο Μόντε Κάρλο το 1921 όπου και πέθανε 14 χρόνια αργότερα , στις 12 Φεβρουαρίου.

Previous ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (1878 - 1958)
Next Aρτοπαρασκευαστής BM 450 της KENWOOD

No Comment

Leave a reply