“Καλάθι αγροτικών προϊόντων”της Πελοποννήσου


Στην ανάγκη δημιουργίας «καλαθιού αγροτικών προϊόντων» της Πελοποννήσου το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης. Παράλληλα, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια του Υπ.ΑΑΤ τα οποία μέσα από την αλλαγή των δομών – όπως ο ίδιος τόνισε – θα οδηγήσουν την γεωργία στην πολυπόθητη ανάπτυξη προς όφελος του παραγωγού.

Στην συνεδρίαση έλαβαν μέρος επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κουτσούκος, η υφυπουργός ΑΑΤ, Μιλένα Αποστολάκη και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Ταυτότητα – ποιότητα – αειφορία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί το καλάθι προϊόντων της Ελληνικής Γης, το οποίο θα βασίζεται στο τρίπτυχο «ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία».
Ο υπουργός τόνισε ότι αυτό το καλάθι πρέπει να είναι ενταγμένο σε ένα περιφερειακό σχέδιο, με ορίζοντα δεκαετίας. Στόχος αυτή της πρωτοβουλίας – σύμφωνα με τον κ. Σκανδαλίδη – είναι η βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η βελτίωση ποιότητας των προϊόντων.
Ειδικά για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτό το καλάθι θα μπορούσε να περιλαμβάνει το λάδι, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, τη σταφίδα, τα σύκα, τα γαλακτοκομικά, το μέλι και πολλά άλλα παραδοσιακά προϊόντα.
Για τη χρηματοδότηση αυτής της πρωτοβουλίας τόνισε ότι διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν κυρίως από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, το νέο Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, που από τον προσεχή Μάρτιο θα χορηγούν χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες.

Διατροφικές συμπράξεις

Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο ακόμα για τις Διατροφικές Συμπράξεις που θα δημιουργηθούν ανά Περιφέρεια και στις οποίες θα συμμετέχουν η διοίκηση κάθε Περιφέρειας, οι Δήμοι, οι παραγωγοί, οι συσκευαστές, οι ξενοδόχοι και οι έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων. Στόχος αυτών των συμπράξεων θα είναι να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του αγρότη και να προωθήσουν τα προϊόντα στην εσωτερική και διεθνή αγορά.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα δημιουργηθεί δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων σε όλες τις περιφέρειες ενώ τόνισε την σημασία των επικείμενων ν/σ για τις αλλαγές που επίκεινται στις συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας. Ειδική μνεία έκανε και στην ανάγκη δημιουργίας διεπαγγελματικών οργανώσεων.

Τατούλης: Να «σπάσει» η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου στον αγροτικό τομέα

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε στον Καλλικράτη και τις νέες δομές που ορίζει, χαρακτηρίζοντάς τον ως την μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο Ελληνικό Κράτος τα τελευταία χρόνια. «Ο νέος θεσμός είναι μια καινούρια πρόταση για τη διοίκηση του κράτους», ανέφερε ο κ. Τατούλης.
Και πρόσθεσε: «θα πρέπει να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας και ο πρωτογενής τομέας. Εκεί στηρίζουμε το δικό μας αναπτυξιακό μοντέλο. Χαίρομαι γιατί η σημερινή ηγεσία του ΥπΑΑΤ συμμερίζεται στην άποψη ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα στον τομέα. Το σημείο εκκίνησης είναι να σπάσει η αντίληψη του κρατικού μονοπωλίου(…). Τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας είναι πολυσύνθετα και έχουν να κάνουν με όλα τα προβλήματα οργάνωσης του πρωτογενή τομέα. Πρέπει να εισαγάγουμε νέες απόψεις. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται μεγάλα έργα και να μην υπάρχει μελέτη κόστους – οφέλους. Δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε έργα χωρίς να ξέρουμε χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό. Οι περιφέρειες θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν το κύρος της χώρας μας». Τέλος ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πρόθεση της περιφέρειας για την δημιουργία ενός «brand name» στα πελοποννησιακά προϊόντα. Ολοκληρώνοντας δε έκανε γνωστό ότι υπάρχει ήδη έτοιμο «ένα σχέδιο για ένα νέου τύπου δημοπρατήριο που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη τη χώρα».

Δημήτρης Δράκος

Ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου Δημήτρης Δράκος, κατά την ομιλία του στο περιφερειακό συμβούλιο για την αγροτική ανάπτυξη, ανέφερε ότι «η μεγάλη κρίση στην ελληνική γεωργία και στο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας μέχρι τώρα εξεμέτρησε το βίο της. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, τα μεγάλα προβλήματα με τις διατροφικές κρίσεις η παγκοσμιοποίηση και η διεύρυνση των αγορών αλλά και τα μεγάλα ζητήματα των αλλαγών σε επίπεδο επιστήμης και τεχνολογίας επιβάλλουν να διαμορφώσουμε μια καινούργια στρατηγική στην οργάνωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην απόδοση και την αποτελεσματικότητά του. Πράγματι μπορούμε να ανατάξουμε την αγροτική οικονομία με την οργανωμένη παρέμβασή μας στον πρωτογενή τομέα. Πρέπει όμως πρώτα απ’ όλα να επιλέξουμε και να προσδιορίσουμε ποια είναι η γεωργία του μέλλοντος. Ποίος είναι ο αγρότης του αύριο και ποιες είναι οι δομές στη βάση, στο κέντρο και στην περιφέρεια προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα».
Ο κ. Δράκος στις προτάσεις του ανέφερε ότι, «στην περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να λειτουργήσει περιφερειακό συμβούλιο αγροτικής πολιτικής που θα εξετάζει και θα επεξεργάζεται τα θέματα που θα προκύπτουν. Δεύτερον πρέπει να συγκροτήσει οργανισμό προώθησης, προβολής των αγροτικών προϊόντων με την συμμετοχή των αγροτικών οργανώσεων και των Επιμελητηρίων υπό την ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Τρίτον πρέπει να υπάρχει περιφερειακό σήμα πιστοποίησης ποιότητας των προϊόντων. Τέταρτον προτείνουμε κέντρο συνεχούς εκπαίδευσης των νέων αγροτών και πιστεύουμε ότι ο οργανισμός ΟΓΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ δεν πρέπει να μείνει υπό κεντρικό έλεγχο αλλά πρέπει να ενταχθεί κάτω από την πολιτική ευθύνη των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων. Πέμπτον σε κάθε νομό μαζί με τις συνεταιριστικές οργανώσεις και τους παραγωγούς να δημιουργηθούν δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στις τιμές και να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές. Έκτον πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα για την βελτίωση των υποδομών στη γεωργία με εγγειοβελτιωτικά έργα. Τέλος η πολιτεία συγκροτημένα με τα όργανά της πρέπει να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία με την πάταξη των καρτέλ υποστηρίζοντας το εισόδημα του παραγωγού και βέβαια κατά την αναθεώρηση της ΚΑΠ που συζητείται στις Βρυξέλες να υπάρξει ξεκάθαρη θέση συνέχισης των διαδικασιών υποστήριξης της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και της υποστήριξης των υποδομών στην γεωργία».

πηγή : agrotypos.gr

Previous Τo IQ πέφτει…απ το πρόχειρο φαγητό
Next 1ο  Π α ν ε λ ή ν ι ος    Δ ι α γ ω ν ι σ μ ός   Τ υ ρ ι ο ύ   ΦΕΤΑΣ

No Comment

Leave a reply