- Διαλέγουμε το κατάληλο σχήμα ζυμαρικών. Ο γενικός κανόνας που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως οι ελαφριές, ντελικάτες και με ρευστή υφή σάλτσες ταιριάζουν περισσότερο στα λεπτά ζυμαρικά. Ενώ οι πιο πλούσιες, έντονες σε γεύση και παχύρευστες σάλτσες βρίσκουν το ιδανικό ταίρι τους σε πιο χοντρά είδη pasta.
- Αρκετό νερό στο βράσιμο. Βράζουμε τα ζυμαρικά μας σε φαρδιά κατσαρόλα και με μπόλικο νερό. Το ιδανικό νερό είναι 1 λίτρο ανά 100 γρ. ζυμαρικά.
- Αλάτισμα στο νερό που βράζει. Αλατίζουμε καλά αφού πάρει βράση το νερό μας, υπολογίζουμε περίπου 7 γρ. αλάτι στα 100 γρ. ζυμαρικά.
- Δεν ρίχνουμε στην κατσαρόλα λάδι. Κάποιοι ρίχνουν λάδι στην κατσαρόλα για να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά, αυτό είναι λάθος γιατί μετά δεν θα «κολλάει » η σάλτσα στα ζυμαρικά μας.
- Υπολογίζουμε τον χρόνο βρασμού. Για ένα γευστικό αποτέλεσμα, έχουμε υπόψη πως στο συνολικό χρόνο βρασμού των ζυμαρικών θα πρέπει να υπολογίσουμε και το δεσίμο με τη σάλτσα. Υπολογίζουμε λοιπόν 1 – 2 λεπτά λιγότερα στο βράσιμο τους.
- Σουρώνουμε δεν ξεπλένουμε. Δεν ξεπλένουμε ποτέ με νερό τα ζυμαρικά μετά το βράσιμό τους. Απλώς τα στραγγίζουμε. Η στρώση αμύλου που διαθέτουν τα βρασμένα ζυμαρικά θα βοηθήσει τη σάλτσα να κολλήσει επάνω τους. Ξεπλένουμε τα ζυμαρικά μόνο όταν θα χρησιμοποιηθούν σε κρύο πιάτο.
- Κρατάμε ζωμό από το βράσιμο. Το νερό στο οποίο έχουν βράσει τα ζυμαρικά είναι πλούσιο σε άμυλο, προσθέτοντάς το στην σάλτσα θα τη δέσει δίνοντάς της υπέροχη υφή.
- Προσθέτουμε παρμαζάνα ή πεκορίνο. Λίγο πριν το τελείωμα της σάλτσας δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο παρμεζάνα ή πεκορίνο (ή ότι άλλο σκληρό τυρι θέλουμε). Θα μας κάνει την σάλτσα πιο ‘γεμάτη’ και γευστική!!!.
No Comment