Τροφές κατά της φλεγμονής


Η έκφραση «είστε αυτό που τρώτε» εν μέρει είναι αλήθεια. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαχειρίζεστε τη φλεγμονή και να μειώνετε τη διόγκωση στις αρθρώσεις σας. Ενώ μερικά τρόφιμα μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση, υπάρχουν πολλά νόστιμα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα που μπορούν να διευκολύνουν τις διογκωμένες αρθρώσεις, τον πόνο των δακτύλων, ακόμα και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Ελαιόλαδο ή άλλα υγιεινά λάδια

Αν δεν χρησιμοποιείτε παντού ελαιόλαδο, τώρα είναι η ώρα! Είναι ασύγκριτα πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, ένα λιπαρό οξύ ωμέγα-9 που βοηθά στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής. Απομακρύνετε από τη διατροφή σας τα σπορέλαια και αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές επιλογές, όπως λάδι ελιάς, κραμβόσπορου και αβοκάντο.

Χρησιμοποιήστε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες και φτιάξτε το φαγητό σας πιο γρήγορα για εσάς. Είναι καλό για την καρδιά και για τον εγκέφαλό σας.

Ψάρια

Το κόκκινο κρέας έχει πάρει κακή φήμη για κάποιο λόγο. Είναι υψηλότερο σε χοληστερόλη και αλάτι, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Για να πάρετε την πρωτεΐνη που χρειάζεστε, προτιμήστε ψάρια όπως σολομός, λαβράκι, τόνος, τσιπούρα, γλώσσα και πέρκα – έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία επίσης συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής.

Αν λαχταράτε να φάτε μια μπριζόλα, επιλέξτε το χοιρινό κρέας. Είναι υψηλότερο σε υγιή ωμέγα οξέα.

Ξηροί καρποί

Μεταξύ των γευμάτων, δοκιμάστε να ξεγελάσετε την πείνα σας με ξηρούς καρπούς Μερικές καλές επιλογές περιλαμβάνουν:

-καρύδια

-αμύγδαλα

-φουντούκια

Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αποτελούν ένα καλό σνακ. Οι ηλιανθόσποροι περιέχουν επίσης μερικά από αυτά τα οφέλη.

Φρούτα

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την αντικατάσταση των επεξεργασμένων σνακ με μια σειρά από φρούτα όπως:

-μήλα

-βατόμουρα

-κεράσια

-ανανά

-σμέουρα

-φράουλες

Σύμφωνα με το ίδρυμα αρθρίτιδας των ΗΠΑ, τα αντιοξειδωτικά στα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη.

Σκόρδο

Έχει υπερβολικά ωραία γεύση και υπερβολικά κακή μυρωδιά μετά. Αλλά ο ισχυρός μικρός φίλος μας έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και δουλεύει εξαιρετικά για τις πρησμένες αρθρώσεις, σύμφωνα μία μελέτη του 2009.

Συνδυάστε το σκόρδο με τα βότανα που αναφέρονται στην επόμενη ενότητα για μερικές γευστικές αναβαθμίσεις στο μαγείρεμα. Αν θέλετε να αποφύγετε την κακή αναπνοή, χρησιμοποιήστε μερικά φύλλα μέντας για να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Θα βοηθήσουν και το πρήξιμό σας.

Βότανα

Τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί αιώνες τώρα για την προώθηση της υγείας και της επούλωσης. Τα φρέσκα βότανα, όπως ο βασιλικός, το θυμάρι και η ρίγανη, είναι νόστιμες επιλογές για να χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα και μπορεί να είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών.

Μια ανασκόπηση του 2010 έδειξε ακόμη ότι ορισμένα βότανα όπως η κουρκουμίνη και η πιπεριά τσίλι έχουν ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να μειώσουν τον πόνο.

Σοκολάτα

Ευτυχώς, η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τρώτε γλυκά. Σοκολάτα – ναι, σοκολάτα – αλλά αυτήν που έχει τουλάχιστον 70% καθαρό κακάο μπορεί να αποτελέσει μία καλή επιλογή για την αποφυγή του οιδήματος.

Άλλα επιδόρπια που μπορείτε να επιλέξετε αντί της σοκολάτας για να κρατήσετε τις φλεγμονές σας σε χαμηλά επίπεδα, είναι ένα συνδυασμός ξηρών καρπών και φρούτων.

Διάφορα αφεψήματα

Εκτός από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, το πράσινο τσάι επίσης διεξάγει έναν αντιφλεγμονώδη αγώνα μέσα στο σώμα σας, σύμφωνα με έρευνες.

Πιείτε το ζεστό ή κρύο και προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού για να απογειώσετε τη γεύση του τσαγιού – αλλά και των αντιοξειδωτικών.

Φασόλια

Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε μια πρωτεΐνη κρέατος με μια μερίδα φασολιών – περίπου 1 φλιτζάνι έχει 15 γραμμάρια πρωτεΐνης. Δεν είναι μόνο οικονομικά προσιτά, είναι επίσης εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Έχουν, ακόμη, φυλλικό οξύ και σημαντικά μεταλλικά στοιχεία, όπως:

-μαγνήσιο

-σίδηρο

-Ψευδάργυρο

-Κάλιο

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι γεμάτα από θρεπτικά αντιοξειδωτικά και μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν:

-τη φλεγμονή

-τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

-τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης

Προσθέστε τα στη βάση των σουπών σας, σοτάρετε τα και προσθέστε τα υλικά της αγαπημένης σας σάλτσας, τρώτε τα ωμά σε ένα σάντουιτς ή τα ρίχνετε σε ένα εύκολο, θρεπτικό γεύμα για να αποκομίσετε άμεσα τα οφέλη! Και σε περίπτωση που ανησυχείτε για την κακή αναπνοή, ακολουθήστε τη συμβουλή που αναφέρεται στην ενότητα του σκόρδου.

Τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι μειώνουν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), μια ουσία που βρίσκεται στο αίμα μας και υποδηλώνει την παρουσία φλεγμονής. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περιλαμβάνουν:

-τα ολικής αλέσεως

-φασόλια

-λαχανικά και φρούτα

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως από ολόκληρο τον κόκκο, όπως αυτά της βρώμης, το βούτυρο, το καστανό ρύζι, την κινόα και το αλεύρι ολικής αλέσεως εξασφαλίζουν υψηλότερο επίπεδο θρεπτικών ινών. Αλλά εάν έχετε αλλεργία στη γλουτένη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως από σιτάρι μπορεί να συμβάλλουν αντίστροφα στη φλεγμονή σας.

Αβοκάντο

Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά και υψηλό σε βιταμίνη Ε – δύο αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο βλάβης των αρθρώσεων που παρατηρείται στην πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Η κατανάλωση αβοκάντο τακτικά μπορεί επίσης να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης.

 

 

ΠΗΓΗ:iatronet.gr

Previous Κρέπες
Next Η Τρούφα "Το Διαμάντι Της Μαγειρικής"

No Comment

Leave a reply