Το μαντολάτο είναι είδος γλυκίσματος με αμύγδαλα, τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων. Κατά την Ενετοκρατία, το μαντολάτο ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Το μαντολάτο, εκτός από αμύγδαλα περιέχει μέλι, ζάχαρη, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα. Είναι πολύ δημοφιλές γλύκισμα στα Επτάνησα και στις Κυκλάδες.
ΥΛΙΚΑ:
• 1 κιλό ζάχαρη
• 300 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
• 300 γραμμάρια μέλι
• 650 γραμμάρια γλυκόζη
• 500 γραμμάρια νερό
• 1 κιλό αμύγδαλα
• 7 τεμάχια ασπράδια αυγού
• 1/2 κτγ βανίλια
Εκτέλεση:
Με τη ζάχαρη άχνη,τα 150 γραμ. νερό και 250 γραμ. γλυκόζη, φτιάχνουμε το πηκτό σιρόπι.
Τα ασπράδια αυγού, τα χτυπάμε μαρέγκα και ρίχνουμε σιγά σιγά το πηκτό σιρόπι.
Με τα υπόλοιπα υλικά, δηλ. 250 γραμ. νερό, 1 κιλό ζάχαρη και 400 γραμ. γλυκόζη, φτιάχνουμε πάλι πηκτό σιροπι.
Ρίχνουμε και αυτό το σιρόπι στη μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφριά, λίγο λίγο.
Ρίχνουμε ζεστούς τους ξηρούς καρπούς καβουρδισμένους, ανακατεύοντας.
Στο μάρμαρο ρίχνουμε το μείγμα μας και το ανοίγουμε φύλλο.
Με μυτερό μαχαίρι το κόβουμε σε κομμάτια τις αρεσκείας μας.
Το τοποθετούμε στο ψυγείο.
No Comment