Μελεκούνι… Το Παραδοσιακό Γλύκισμα Της Ρόδου


Το μελεκούνι είναι ένα γλύκισμα της Ρόδου, που παραδοσιακά προσφέρεται σε αρραβώνες, γάμους και βαφτίσεις. Τα τελευταία χρόνια, το γλύκισμα έχει τυποποιηθεί και έχει γίνει γνωστό και εκτός της Ρόδου, πωλούμενο σε πολλά καταστήματα ως ένα θρεπτικό σνακ. Παρότι μοιάζει με παστέλι, διαφέρει σημαντικά στη γεύση και την υφή. Τα υλικά από τα οποία παρασκευάζεται είναι το μέλι, το σησάμι, τα αμύγδαλα, η κανέλα και το πορτοκάλι. Χωρίς περιττές θερμίδες, το μελεκούνι είναι μια βόμβα υγείας, καθώς το σουσάμι περιέχει πενταπλάσια ποσότητα ασβεστίου από το πρόβειο γάλα, διπλάσια ποσότητα σιδήρου από το σπανάκι και περισσότερο φώσφορο από το ψάρι.

 

Υλικά:

  • 1 κιλό μέλι
  • 1 κιλό σουσάμι
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • κανέλλα
  • 3 κουτ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 300 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα

 

Εκτέλεση:

Πλένουμε με άφθονο νερό καλά το σουσάμι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.

Σε βαθύ μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σουσάμι με την κανέλα το ξύσμα πορτοκάλι και τα αμύγδαλα. Εν τω μεταξύ  βάζουμε το μέλι σε βαθιά, απλωτή κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Το αφήνουμε να βράσει και ανακατεύουμε με μεγάλη ξύλινη κουτάλα.  Για να καταλάβουμε αν έδεσε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Αν ο κόμπος του μελιού δεν διαλύεται, είναι έτοιμο. Δεν πρέπει όμως να είναι και πολύ σκληρό. Το κατεβάζουμε αμέσως από την φωτιά και το ρίχνουμε μέσα στο μπολ με το μείγμα σουσαμιού.
Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.

Τέλος το μείγμα, όπως είναι χλιαρό, απλώνεται σε μια πλατιά επιφάνεια και με τη χρήση ενός πλάστη γίνεται ομοιόμορφο και επίπεδο. Τέλος, αφού κρυώσει, το γλύκισμα κόβεται σε σχήμα ρόμβου.

Previous Χρυσοί Σκούφοι 2018: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας
Next 10 Περιστρεφόμενα Εστιατόρια Στον Κόσμο Με Τρομερή Θέα

No Comment

Leave a reply