Η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ στην ελληνική κουζίνα το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύωντας λιωμένο σκόρδο με μια παχύρρευστη βάση η οποία μπορεί να είναι πουρές πατάτας, καρύδια, αμύγδαλα ή βρεγμένο μπαγιάτικο ψωμί -και ρίχνοντας στο τέλος ελαιόλαδο ώστε να δώσει στο μείγμα μία απαλή, κρεμώδη υφή. Πολλές φορές προστίθεται και ξύδι. Παραλλαγές της βασικής συνταγής περιλαμβάνουν τα αυγά ως το υλικό που δίνει την κρεμώδη υφή, κάνοντας το λιγότερο ή και καθόλου παχύρευστο, δίνοντας ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το γαλλικό αγιαλί, το καταλονικό αλιόλι, και ούτω καθεξής. Στα Ιόνια νησιά η σκορδαλιά σερβίρεται με μπακαλιάρο και συνήθως με λεμόνι αντί ξύδι.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια εκδοχή της σκορδαλιάς με μπαγιάτικο ψωμί:
Υλικά:
1 ψωμί προηγούμενης μέρας, χωρίς κόρα
8 σκ. σκόρδο καθαρισμένες
80 γρ. καρύδια
120 γρ. ελαιόλαδο
3-4 κουτ. ξύδι
αλάτι, πιπέρι λευκό
Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό. Αφαιρούμε από τα σκόρδα την πράσινη φύτρα. Βάζουμε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στημένο, τα καρύδια, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα και διορθώνουμε με το ξίδι.
No Comment