Το Σκόρδο


Το σκόρδο είναι ένα πολυετές φυτό. Ο βολβός του αποτελείται από πολλές σκελίδες, ενώ τα φύλλα του είναι σκληρά και επίπεδα, μέχρι 1 εκατοστό πλάτος και 15 εκατοστά μήκος. Κομμένο, παράγει ένα αιθέριο έλαιο με έντονη μυρωδιά. Το σκόρδο πολλαπλασιάζεται με τους βολβούς του. Οι ανθοφόροι άξονες δεν έχουν σπόρια αλλά μερικές φορές φέρουν μικρούς βολβούς που επίσης χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό του.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 30.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 18,000 τόνους με κυριότερες περιοχές παραγωγής τη Μακεδονία, τη Θράκη, και τον Πλατύκαμπο Λάρισας. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι τα άσπρα, οι γίγαντες και τα κοινά.

Το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο καθώς μεγαλώνεις. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν σκόρδο έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνο του στομάχου και του παχέως εντέρου. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μια η δυο σκελίδες σκόρδου ημερησίως, η ισοδύναμη ποσότητα συμπληρώματος σκόρδου μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης, τα όποια θεωρούνται επιτυχή όταν επιφέρουν μείωση της χοληστερόλης κατά 15%. Το σκόρδο εμποδίζει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων και την προσκόλληση τους στα τοιχώματα των αρτηριών, γεγονός που αποτελεί το πρώτο στάδιο για την απόφραξητων αρτηριών.

Ο Δρ Φιιον έχει ανακαλύψει ότι το σκόρδο επηρεάζει την απελευθέρωση της σεροτινης- μιας χημικής ουσίας που υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο και συμμετέχει στη διαμόρφωση της ψυχολογικής διάθεσης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και κατά συνέπεια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο άγχος,στην κατάθλιψη,στο άλγος,στην επιθετικότητα,στο στρες,στον ύπνο και στη μνήμη.

Τέλος το σκόρδο ,σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, εκτός από την μαγειρική μας βοηθά: στην τριχόπτωση, στα κρυολογήματα, στην απώλεια βάρους,  λειτουργεί ως αφροδισιακό κ.α. Οπότε δικαιολογημένα κάποιοι το αποκαλούν εκτός από superfood και φάρμακο.

 

Previous 'Carbonara' η Αυθεντικη
Next Αλμυρό κανταίφι με καπνιστό τυρί και λιαστή ντομάτα

No Comment

Leave a reply