Μήλο «ασπίδα» για τη γυναικεία καρδιά


Δύο μήλα την ημέρα τον καρδιολόγο κάνουν πέρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας στις ΗΠΑ οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα μήλα μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που αποτελούν κύρια ομάδα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Μείωση της χοληστερόλης κατά 25%

Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics» οι ερευνητές σημειώνουν ότι η κατανάλωση δύο μήλων κάθε ημέρα επί έξι μήνες φάνηκε να μειώνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη μείωση – της τάξεως σχεδόν του 25%- αφορούσε την αποκαλούμενη «κακή» LDL χοληστερόλη η οποία εναποτίθεται στις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων.

Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε άλλα παλαιότερα τα οποία έχουν δείξει ότι τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά των γυναικών. Ωστόσο η τελευταία μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι η κατανάλωση μήλων μπορεί να ωφελήσει μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ως την εμμηνόπαυση οι γυναίκες φαίνεται να διαθέτουν φυσική ανοσία στις καρδιοπάθειες και εμφανίζουν πολύ μικρότερα ποσοστά καρδιακών νόσων σε σύγκριση με τους άνδρες. Ωστόσο μετά τα 50 έτη τα ποσοστά καρδιοπαθειών «εκτοξεύονται» και στο γυναικείο φύλο.

Η μελέτη

Οι ερευνητές από τη Φλόριδα θέλησαν να δουν αν η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα θα μπορούσε να έχει επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιοπαθειών στις γυναίκες.

Παρακολούθησαν 160 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση και ζήτησαν από τις μισές να καταναλώνουν 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων ημερησίως – ποσότητα αντίστοιχη με εκείνη δύο μεσαίων σε μέγεθος φρέσκων μήλων.

Οι υπόλοιπες γυναίκες κατανάλωναν αντίστοιχη ποσότητα ξερών δαμάσκηνων κάθε ημέρα. Κάθε εθελόντρια υποβαλλόταν σε εξετάσεις αίματος κάθε τρεις μήνες επί ένα έτος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τρεις μήνες μετά την έναρξη της μελέτης τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης έπεσαν κατά 9% και εκείνα της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 16% στην ομάδα κατανάλωσης των μήλων. Εξι μήνες από την αρχή της μελέτης τα επίπεδα χοληστερόλης των συγκεκριμένων γυναικών ήταν ακόμη χαμηλότερα: ο ολική χοληστερόλη είχε πέσει κατά 13% και η LDL κατά 24%. Δεν παρουσιάστηκε πάντως περαιτέρω μείωση της χοληστερόλης στους επόμενους έξι μήνες ως το τέλος της μελέτης.

Σε ό,τι αφορούσε την ομάδα της κατανάλωσης ξηρών δαμάσκηνων, σε αυτή εμφανίστηκε μια μικρή μείωση της χοληστερόλης αλλά σε καμία περίπτωση συγκρίσιμη με εκείνη που προσέφεραν τα μήλα.

Οφέλη από το πρώτο τρίμηνο

Οι ερευνητές σημειώνουν στη δημοσίευσή τους ότι «η κατανάλωση δύο μέτριων μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στις γυναίκες ήδη από το πρώτο τρίμηνο».

Η κατανάλωση μήλων έχει πάντως συνδεθεί και με άλλα οφέλη για την υγεία. Πολωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 έδειξε ότι δύο μήλα την ημέρα μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου ενώ από άλλη μελέτη ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Νοσοκομείου St George στο Λονδίνο προέκυψε ότι η αναπνευστική λειτουργία αυξάνεται στους μεσήλικους άνδρες αν τρώνε έστω ένα μήλο την ημέρα.

 

 

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Previous Γαύρος με σαμπούκα, τζίτζερ και lime
Next Η πολλή δουλειά παχαίνει τις γυναίκες

No Comment

Leave a reply