Λαμπριάτης Άνδρου


Υλικά

1 κατσικακι γάλακτος 6-7 κιλά μαζι με την συκωταριά του

100γρ.  βούτυρο φρέσκο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

500 γρ. μανούρι σπασμένο

500 γρ. φέτα σπασμένη

500 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε κύβους

100γρ.  βούτυρο λιωμένο

Αλάτι, πιπέρι μαύρο

Δυόσμος ψιλοκομμένος

150-200γρ. ρύζι καρολίνα

Λίγο φρέσκο δενδρολίβανο τριμένο

Λίγο ελαιόλαδο

Χυμός από 2-3 λεμόνια

Η ποσότητα των υλικών μπορεί να διαφέρει από το αν θα γεμίσουμε ολόκληρο ένα αρνάκι γάλακτος ή αν θα γεμίσουμε ένα κομμάτι από αυτό.

 

Εκτέλεση

 

Αλατοπιπερώνουμε το αρνάκι, το αλείφουμε με ελαιόλαδο και τον χυμό των λεμονιών και το αφήνουμε για λίγες ώρες να μαριναριστεί.

Σε μια κατσαρόλα ζεματάμε την συκωταριά για 10 λεπτά. Την ξεπλένουμε , την αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν την ψιλοκόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε να ζεσταθεί το βούτυρο και σωτάρουμε εκεί  την συκωταριά με τα κρεμμυδάκια, αλατοπιπερώνοντας καλά.

Προσθέτουμε το ρύζι και τον δυόσμο και σωτάρουμε για λίγο ακόμη.

Προσθέτουμε το νερό, βράζουμε για 4-5 λεπτά και κατόπιν αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

Προσθέτουμε τα τυριά, ανακατεύουμε και γεμίζουμε με αυτή την γέμιση το αρνάκι, ράβωντας τον λαιμό και την κοιλιά για να κρατηθεί η γέμιση κατά το ψήσιμο.

Περιχύνουμε το αρνάκι με το λιωμένο βούτυρο, προσθέτουμε από επάνω το δενδρολίβανο και το ψήνουμε για 4-5 ώρες στους 180° C  προσθέτοντας αρκετά υγρά στο ταψί και περιχύνοντας  το με αυτά  καθ όλη την διάρκεια του ψησίματος.

Οι γυναίκες συνηθίζουν να ψήνουν τον Λαμπριάτη σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο σιγοψήνοντάς τον καθ όλη την διάρκεια της νύχτας.

 

Previous Παπρίκασι Ηπειρώτικο
Next Tσιλιχούρδα (Κερκυραϊκή Μαγειρίτσα)

No Comment

Leave a reply