Ανησυχία στους αγρότες για την ελευθέρωση των προϊόντων του Μαρόκου


Η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, η  οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16/2/2012, δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στις τιμές παραγωγού, αλλά και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην παραγωγή και στην μεταποίηση.

 

Με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Φεβρωνία Πατριανάκου, επισημαίνει:

«είναι έκδηλη η ανησυχία των Ελλήνων αγροτών για τη σύναψη της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου σχετικά με αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης για τα γεωργικά προϊόντα, τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16/2/2012.

 Η συμφωνία υπερψηφίστηκε εν μέσω σφοδρότατων αντιδράσεων των Ισπανών παραγωγών και συνοδεύτηκε από την παραίτηση του εισηγητή Ζοζέ Μποβέ, Γάλλου Ευρωβουλευτή των Πρασίνων, ο οποίος απέσυρε το όνομά του από την έκθεση, μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια.

 

Εκείνο το οποίο δεν πληροφορηθήκαμε ήταν η αντίδραση της Ελληνικής Κυβερνήσεως η οποία, με τη χώρα εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης, βλέπει να πλήττεται άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα, ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας από αυτή τη συμφωνία.

 Το μέλλον δε φαντάζει εξαιρετικά δυσοίωνο για τις Ευρωπαϊκές Μεσογειακές χώρες, δεδομένου ότι έχει ήδη εγκριθεί από 14-12-2011, η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και την Τυνησία, με σκοπό την δημιουργία ευρέων και συνεκτικών ζωνών ελευθέρων συναλλαγών (DCFTA). Κύριο μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων, θα αποτελέσουν οι εμπορικές συναλλαγές των γεωργικών προϊόντων.

 Επισημαίνω ότι πρόκειται για χώρες με αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα απολύτως ανταγωνιστικά με τα δικά μας.

 Με την άμεση ελευθέρωση των δασμών επί των γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων του Μαρόκου, υφίστανται σοβαρό πλήγμα οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, εσπεριδοειδών και γαλακτοκομικών προϊόντων με συνέπεια πέραν της μείωσης των τιμών των προϊόντων, την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην παραγωγή και στην μεταποίηση.

 Θεωρώ υποχρέωση μου να σας υπενθυμίσω τις απολύτως εξευτελιστικές τιμές στα εσπεριδοειδή τα τελευταία χρόνια. Τα πορτοκάλια πωλούνται σε τιμές κατώτερες των 5λεπτών / κιλό με αποτέλεσμα η συγκομιδή τους να θεωρείται ασύμφορη. Η δε μεταποιητική αγορά τους έχει έντονα καθοδική πορεία. Είναι δεδομένο ότι η δασμολογική απελευθέρωση των εσπεριδοειδών του Μαρόκο επιδεινώνει το πρόβλημα.

 Για εκείνους όμως, που το πλήγμα φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά μεγάλο, είναι οι ελαιοπαραγωγοί με πολλαπλές ζημιές για τους ίδιους αλλά και για την Ελληνική οικονομία. Η άμεση κατάργηση δασμών 1,25€ / κιλό, σε συνδυασμό με τις επίσημες εκτιμήσεις ότι το 2020 η παραγωγή ελαιολάδου του Μαρόκου θα είναι όσο η Ελληνική, αλλά και η αναμενόμενη εκτεταμένη μίξη και νόθευση που δεν μπορεί να ελέγξει η Ευρωπαϊκή αγορά, καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο για εξευτελιστικές τιμές του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς.

 Σήμερα το Μαρόκο είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βρώσιμης ελιάς και παράγει 150.000 τόνους ελαιόλαδο, ενώ προβλέπεται το 2020 να παράγει 340.000 τόνους ετησίως. Επειδή το Μαρόκο είχε ήδη συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, ο προσανατολισμός του ήταν εξαγωγικός κυρίως προς την αγορά των ΗΠΑ. Με την υπογραφή της νέας συμφωνίας με την ΕΕ είναι φυσικό να αναδιαταχθεί ο προσανατολισμός των εξαγωγών του Μαρόκου προς την πλησιέστερη και περισσότερο εύρωστη αγορά των χωρών της ΕΕ.

 Θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε:

 Ποια στάση τήρησε η Ελληνική Κυβέρνηση;

 Υπάρχει σκέψη προσφυγής στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων όπως προτίθεται να πράξει η Ισπανική Κυβέρνηση;

 Υπάρχει έκθεση εκτίμησης κόστους-ωφέλειας από την ανωτέρω συμφωνία ανά προϊόν αλλά και στο σύνολο για την Ελληνική οικονομία και ποια είναι τα συμπεράσματά της;

 Η Ελληνική Κυβέρνηση διασφάλισε  τη θέσπιση ειδικής κατηγορίας ελαιόλαδου ανώτερης ποιότητας;

 Πως προτίθεστε να θωρακίσετε το ελαιόλαδο και τις ελιές από τις αδασμολόγητες εισαγωγές των αντίστοιχων μαροκινών και από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης των καταναλωτών;

 Πως προτίθεστε να θωρακίσετε τα εσπεριδοειδή και τα οπωροκηπευτικά από τις ανταγωνιστικές πιέσεις των αδασμολόγητων ποσοτήτων των αντίστοιχων Μαροκινών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε.;

 Πως προτίθεστε να διαφυλάξετε την απώλεια των θέσεων εργασίας λόγω της πτώσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων που αφορά η ανωτέρω συμφωνία;

 Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ως αντιστάθμισμα για την ολοκληρωμένη προώθηση των πληττομένων προϊόντων;

 Ποια ενημέρωση έχετε παράσχει στους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς για τις αλλαγές σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που αλλάζει εις βάρος τους;

 Ποιες οδηγίες έχετε παράσχει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να προβούν σε επανασχεδιασμό ή διορθωτικές κινήσεις;

 Ποια είναι η παρέμβαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εξαγωγών ελαιολάδου προς ΗΠΑ και Αυστραλία αλλά και προς τρίτες χώρες;

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

όταν τα προβλήματα διογκώνονται και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες απαιτούνται από τις πολιτικές ηγεσίες γενναίες επιλογές. Επιτρέψτε μου να σας προτείνω ευρεία σύσκεψη εμπλεκομένων φορέων σχετικών με τον τομέα της ελαιοπαραγωγής ώστε να χαραχθεί εθνική στρατηγική με ορίζοντα εικοσαετίας, με στόχο να κατακτηθεί παγκοσμίως το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με συνακόλουθη ωφέλεια για τον Έλληνα ελαιοπαραγωγό και μεταποιητή.

 Λαμβάνοντας δε υπ’ όψη ότι στο σκεπτικό της ως άνω απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα «το εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης και συμβάλλουν στην μείωση της φτώχειας, στην προσέγγιση των λαών, στην δημιουργία δεσμών μεταξύ των εθνών και στην πολιτική σταθερότητα», οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στου Ευρωπαίους ηγέτες τις αντίστοιχες πρωταρχικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο λαό και στη χώρα μας, ως ισοτίμου μέλους άνω των τριάντα ετών».

 

ΠΗΓΗ: moriasnow.gr

Previous Δεν κοιμάται το μωρό σας; Μπορεί να φταίει ο καφές...
Next Το μαύρο …χάμπουργκερ!

No Comment

Leave a reply