«Απαιτητικοί» ουρανίσκοι από τη μήτρα


Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Bourgogne, οι διατροφικές επιλογές της μητέρας κατά τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης μπορούν να επιδράσουν στην ανάπτυξη του αισθητήριου συστήματος του βρέφους, με αποτέλεσμα να επηρεάσουν τις γευστικές προτιμήσεις του πριν ακόμη γεννηθεί.

Κατά μάνα, κατά… βρέφος

Οι ειδικοί του “Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επιστήμη της Γεύσης”, στη Ντιζόν, εξέτασαν 24 μωρά των οποίων κάποιες μαμάδες είχαν φάει μπισκότα γλυκάνισου στο δεκαήμερο που προηγήθηκε του τοκετού. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν λίγες μόλις ώρες μετά την γέννηση των παιδιών και τέσσερις μέρες αργότερα, διαπίστωσαν ότι τα μωρά των οποίων οι μαμάδες είχαν φάει τα εν λόγω μπισκότα αναγνώριζαν και απολάμβαναν τη γεύση του γλυκάνισου.

Συγκεκριμένα, τρεις μόλις ώρες μετά τη γέννησή τους τα μωρά που είχαν εκτεθεί στο ιδιαίτερο αυτό άρωμα κατά την εμβρυϊκή τους ζωή έτειναν να πλησιάζουν το δείγμα γλυκάνισου, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, που εμφανώς δυσαρεστημένα, έστρεφαν το κεφάλι τους προς την άλλη κατεύθυνση. Η επανάληψη του πειράματος τέσσερις μέρες αργότερα είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Τεράστια η σημασία της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη

Κατά την παρουσίαση των ευρημάτων στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) o ερευνητής δρ Μπενουά Σαάλ εξήγησε ότι τα βρέφη λάμβαναν το ιδιαίτερο άρωμα του γλυκάνισου μέσω του αμνιακού υγρού, ενόσω ακόμη βρίσκονταν στη μήτρα.

Η παρουσία των συγκεκριμένων ουσιών στο αμνιακό υγρό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον επιστήμονα, να διαμορφώσει τους οσφρητικούς αισθητήρες του βρέφους και να αποτυπώσει στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό του τη συγκεκριμένη μυρωδιά.

 

ΠΗΓΗ: all4mama.gr

Previous Τα πορτοκάλια προστατεύουν από το εγκεφαλικό
Next Έλληνας (;) σερβιτόρος, έριξε 5 ποτήρια μπύρας στην Άγκελα Μέρκελ!

No Comment

Leave a reply