Προφιτερόλ


 

Yλικά 

 

για τα σου

125 ml γάλα

125 ml νερό

140 γρ αλεύρι μαλακό

110 γρ βούτυρο αγελάδος

4 μεγάλα  αυγά

λίγο αλάτι

λίγη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

 Ζεσταίνουμε το νερό σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, την ζάχαρη και το αλεύρι ανακατεύοντας λίγο λίγο.

Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά  και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής (κορνέ).

Στρώνουμε μια κόλλα ψησίματος σε ένα μεγάλο ταψί και  πιέζουμε με το κορνέ βγάζοντας μικρές ποσότητες σύμης στην κόλλα.

Ψήνουμε στους 190 β κελσίου για 20 λεπτά περίπου. Αφού κρυώσουν τα κάνουμε μια τρύπα σε αυτά και γεμίζουμε με την κρέμα που φτιάξαμε (με κορνέ).

 

για την κρέμα

800 γρ.  γάλα

200 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 1 λεμόνι

200.γρ  αλεύρι

150 γρ.  corn flour

4  κρόκοι αυγών

λίγο αλάτι

2 κουτ σούπας βούτυρο

 

Εκτέλεση

 Βάζουμε το μισό γάλα σε μία  γαλατιέρα (ή μια κοίλη κατσαρόλα) μαζί με την ζάχαρη  και το ξύσμα να βράσουν.

Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το corn flour, τους κρόκους και το αλάτι και ρίχνουμε αργά το κρύο γάλα ανακατεύοντας με προσοχή.

Αφού πάρει βράση το γάλα ρίχνουμε λίγο, λίγο τον χυλό που φτιάξαμε ανακατεύοντας δυνατά με σύρμα μαγειρικής.

Αφού το μίγμα αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε το βούτυρο  και ανακατεύουμε ακόμη λίγο .

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για λίγες ώρες και  αν χρειαστεί την “χτυπάμε”ακόμη λίγο ανακατεύοντας με το σύρμα

 

Για την σως σοκολάτας

  • 250 γραμ. κουβερτούρα τριμμένη
  • 50 γραμ. βούτυρο
  • 50 γραμ. γάλα

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι αυτό να λιώσει τελείως.

Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την σπασμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει καλά και αυτή.

Αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν την βάζουμε στο ψυγείο .

Στήνουμε τα γεμισμένα σουδάκια σε μια πιατέλα ή σε μπολάκια και σερβίρουμε την σως από επάνω.

Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και κρέμα χτυπημένη με ζάχαρη άχνη (σαντιγύ)

Previous Οι ευεργετικές ιδιότητες του λωτού
Next Linguini με αντζούγια και λιαστές τομάτες

No Comment

Leave a reply