Μέντα-Δυόσμος


Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Mentha Piperita συγγενές με το δυόσμο (Mentha Viridis) και το φλουσκούνι (Mentha Pylegium). Αλλη ποικιλία συναντιέται με το όνομα Mentha Rotundifolia. Γνωστό επίσης και ως Γλήχων, Γλυφώνι ή Καλαμίθρα. Είναι ποώδες ημιαυτόφυτο και συναντιέται σε χέρσες περιοχές και αναχώματα σαν αγριόχορτο αλλά εύκολα καλλιεργείται επίσης και σε κήπους. Εχει όμορφα ιώδη λουλούδια και φύλλα σκούρα πράσινα. Ανθίζει το καλοκαίρι αλλά συλλέγεται το φθινόπωρο.

Σε μερικές χώρες της Μέσης Ανατολής υποδέχονται πάντα τους καλεσμένους με ένα φλιτζάνι τσάι μέντας, δυνατό, ζεστό και πολύ γλυκό.

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα σαν αρωματικό στη μαγειρική, την οινοποιία και στη φαρμακοποιία. Οι αρχαίοι Ελληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επισης αρωμάτιζαν το νερό τού μπάνιου. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντούμε κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν τη μυρωδιά τους γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους.

Πολλές Αραβικές φυλές από την αρχαιότητα τη χρησιμοποιούσαν σε μορφή ροφήματος για τη σεξουαλική διέγερση αλλά σε αρκετά μεγάλες ποσότητες διότι αλλιώς έχει την ακριβώς αντίθετη δράση. Ακόμη και ο Σαίξπηρ την αναφέρει, μαζί με την λεβάντα και το δεντρολίβανο, σαν διεγερτικό για τους κυρίους της μέσης ηλικίας.

Το φυτό περιέχει αιθέριο έλαιο το οποίο έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία αρωμάτων. Πρέπει να αποφεύγεται κατά το θηλασμό γιατί θεωρείται ότι συμβάλει στη διακοπή του γάλακτος.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά και ποτά αλλά και σε πολλά φαγητά και σάλτσες.

Previous Μοσχοκάρυδο
Next Μάραθος

No Comment

Leave a reply