ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ


Χρηματική ποινή ακόμη και 500.000 ευρώ, καθώς και φυλάκιση θα επιβάλλεται σε όποιον ρυπαίνει ή υποβαθμίζει το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου για τη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2008/99/ΕΚ για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και τις 26 Σεπτεμβρίου, σε όποιον θέσει σε κίνδυνο ή προκαλέσει τον θάνατο εμβρύου ή ανθρώπου ή προκαλέσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση θα επιβάλλεται κάθειρξη έως δέκα έτη ή και χρηματική ποινή έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

 

Όσοι προκαλούν ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή και χρηματική ποινή η οποία μπορεί να φτάνει και τις 60.000.

 

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΚΑ, αυτός που καταστρέφει το περιβάλλον αναιρεί τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις επιβίωσης του ανθρώπου. «Ως εκ τούτου η προσφυγή στο ποινικό δίκαιο έχει κριθεί αναγκαία και σκόπιμη στις περισσότερες σύγχρονες νομοθεσίες», επισημαίνεται.

 

Με τις ρυθμίσεις της οδηγίας 2008/99/ΕΚ καθιερώνεται μια ενιαία προσέγγιση για τα κράτη μέλη που στοχεύει:

 

στην εναρμόνιση ενός καταλόγου σοβαρών περιβαλλοντικών αδικημάτων,

στην εναρμόνιση του πεδίου της ευθύνης των νομικών προσώπων και στην επιβολή σε βάρος τους ποινικών κυρώσεων,

στην επιβολή αποτελεσματικών και αποτρεπτικών ποινικών κυρώσεων, ιδίως στα σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα, μέσω της περαιτέρω βελτίωσης, επί το αυστηρότερο, των υφιστάμενων ρυθμίσεων του άρθρου 28 του ν. 1650/1986 και τον εμπλουτισμό του ποινικού κώδικα και της ποινικής νομοθεσίας με διατάξεις περιβαλλοντικής προστασίας.

 

ΠΗΓΗ: tro-ma-ktiko.blogspot

Previous ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ..ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ!!!
Next ΕΠΙΘΕΩΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ…ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

No Comment

Leave a reply