ΜΟΥΣΑΚΑΣ


 

 

Υλικά για 4-6 άτομα

5-6 φλάσκες μελιτζάνες

7-8 πατάτες

½ φλυτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι τριμμένο

½  κιλό κιμάς μοσχαρίσιος

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

4-5 τομάτες , περασμένες από ρεντέ

αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη

 

για την μπεσαμέλ

1 φλυτζ. τσαγιού ηλιέλαιο

1 φλυτζ. τσαγιού αλεύρι

1 και ¼  φλυτζ. γάλα

αλάτι, πιπέρι

προαιρετικά – λίγο μοσχοκάρυδο

 

Τρόπος εκτέλεσης

Σε ένα τηγάνι  ζεσταίνουμε  το ηλιέλαιο, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα και αφού το μίγμα  ξανθύνει προσθέτουμε το γάλα  ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι η μπεσαμέλ να σφίξει ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε 1 αυγό ανακατευόντας καλά .

(αφού κρυώσει)

 

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις αφήνουμε μέσα σε μια λεκάνη με νερό για 2-3 ώρες μέχρι να ξεπικρίσουν .

Τις στραγγίζουμε  και τις τηγανίζουμε μαζί με τις φέτες πατάτες σε ένα τηγάνι με αρκετό ηλιέλαιο .

Αφού τηγανιστούν , τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί .

 

Σε κατσαρόλα με λίγο λάδι  σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον κιμά.

Αλατοπιπερώνουμε καλά , προσθέτουμε την τομάτα και την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει για 20-30 λεπτά περίπου .

Αποσύρουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε σε αυτόν 1-2 αυγά ανακατεύοντας καλά. (αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη από την μπεσαμέλ που φτιάξαμε νωρίτερα)

 

Σε ένα ταψί στρώνουμε μια στρώση από πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι..

Προσθέτουμε έπειτα τον κιμά και από επάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες ομοιόμορφα .(αλάτι και κεφαλοτύρι πάλι).

Τέλος προσθέτουμε την μπεσαμέλ, λίγη γαλέτα από επάνω  και ψήνουμε στους 170º C για 30-40 λεπτά .

 

Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά

Χρόνος ψησίματος 40 λεπτά

 

Tips – Μπορείτε αντί να τηγανίσετε τις μελιτζάνες να τις ψήσετε στην σχάρα ή ακόμα και στον φούρνο για πιο ελαφρύ  αποτέλεσμα.

 

Previous ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΕΣ
Next Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

No Comment

Leave a reply