ΚΡΗΤΗ ΚΑΛΕΙ UNESCO


Την απόφασή τους να μην υποχωρήσουν και να μην αποδεχτούν την αδικία που γίνεται εις βάρος της Κρήτης…

σχετικά με την ένταξη του διατροφικού προτύπου του νησιού στους προστατευόμενους άυλους πόρους της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκεντρώθηκαν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

 

Μόλις πριν από λίγες μέρες είχε γίνει γνωστό ότι είχε υποβληθεί προ μηνών επίσημο αίτημα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το Υπουργείο Πολιτισμού το απέρριψε. Η πρωτοβουλία για την ενημερωτική συγκέντρωση ανήκει σε ομάδα πολιτών χωρίς νομική υπόσταση οι οποίοι παρακολουθούν από πολύ κοντά την υπόθεση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

 

Τον κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη εκπροσώπησαν στελέχη του γραφείου του λόγω απουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων (Επιμελητήριο Ηρακλείου, Ένωση Ξενοδόχων, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου κ.α.) o Δ/ντης του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής «Λυχνοστάτης» κ. Γιάννης Μαρκάκης, Πανεπιστημιακοί και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Πρώτος πήρε το λόγο ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης κ. Μανώλης Φραγκάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα και στην ακατανόητη τακτική των Υπουργών να μην απαντούν ποτέ σε σχετικά αιτήματα των φορέων. «Δεν απάντησαν, είπε, ακόμη και σε επιστολή που συνυπέγραψαν όλα τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα, οι παραγωγικοί φορείς και προσωπικότητες της Κρήτης».

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες του κρητικού διατροφικού προτύπου τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη η στάση των ελληνικών κυβερνήσεων να γενικεύουν όρους και να προκρίνουν ευκαιριακά στερεότυπα τα οποία δημιουργούνται από εμπορικά συμφέροντα, όπως είναι ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή». Ο κ. Ψιλάκης έδωσε μια πλήρη εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σήμερα, ανέπτυξε την επιχειρηματολογία της ομάδας πρωτοβουλίας στηριζόμενος σε εθνολογικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «κλέβουν την Κρήτη, της στερούν την ελπίδα και αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε άγνοια είτε σε σκοπιμότητες. Είτε το ένα, όμως, συμβαίνει, είτε το άλλο, η ζημιά είναι ίδια».

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Ευάγγελος Καπετανάκης αναφέρθηκε σφαιρικά στην Κρητική Διατροφή ως πολιτιστικό πλούτο που ανήκει στον κρητικό λαό, τονίζοντας: «αν περιγραφεί, περιφρουρηθεί και αναδειχθεί σωστά, μπορεί να αποτελέσει το άρμα για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων της κρητικής γης και συνάμα μοχλό για την αναβάθμιση της γαστρονομίας ως διακριτού χαρακτηριστικού του τουρισμού της Κρήτης.

 

Ο κ. Μιχάλης Καθαράκης, Διευθυντής του ΚΕΚ Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, απέδειξε την ανεπάρκεια των ελληνικών μηχανισμών απαριθμώντας τους άυλους πολιτιστικούς πόρους που έχουν καταφέρει να εντάξουν στην UNESCO άλλες χώρες, από δημοτικά άσματα μέχρι τοπικά πανηγύρια και τον Καραγκιόζη, τη στιγμή που η χώρα μας όχι μόνο δεν προωθεί αλλά και εμποδίζει πρωτοβουλίες όπως αυτή των φορέων της Κρήτης.

 

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Νικολακάκης πρόσφερε ένα πλούσιο και στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο για την κατανόηση της τοπικότητας και των ιδιαιτέρων αποχρώσεων των πολιτισμών που αναπτύσσουν οι διάφορες κοινωνίες. Τόνισε, μάλιστα, ότι το τραπέζι αποτελεί έναν από τους κυριότερους τρόπους έκφρασης ενός πολιτισμού.

 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης κ. Αντ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες της Κρήτης να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλη τη χώρα προσθέτοντας ότι θα πρέπει να σταματήσει η εχθρική στάση που τηρείται απέναντι στο νησί.

 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης και οι Αντιπερειάρχες τόνισαν ότι δεν θα εγκαταλείψουν η προσπάθεια και κάλεσαν όλους τους φορείς σε συστράτευση. Από την πλευρά τους οι βουλευτές δήλωσαν πρόθυμοι να αγωνιστούν και να προωθήσουν όλα τα δίκαια αιτήματα όπου τους επιτρέπει ο θεσμικός τους ρόλος.

 

Τα μέλη της ομάδας πρωτοβουλίας εξέφρασαν την ικανοποίησή τους επειδή, επιτέλους, φαίνεται να επιτυγχάνεται μια συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν πρωτοβουλίες από όλους. «Δεν είναι πανάκεια η ένταξη στην UNESCO, συμπλήρωσαν. Μπορεί αυτό να είναι ένα πρώτο βήμα. Αλλά εμείς θέλουμε να δούμε την Κρήτη να παίρνει πρωτοβουλίες, να διασώσει τη σοφία του λαού μας που δημιούργησε ένα πολιτισμικό αγαθό ανεκτίμητης αξίας και ένα διατροφικό πρότυπο που δεν πρέπει ούτε να ξεχαστεί, ούτε να αλλοιωθεί. Τα πιο ουσιαστικά βήματα πρέπει να γίνουν μέσα στους δυο βασικούς μαθησιακούς πυλώνες, την οικογένεια και την εκπαίδευση». Όσον αφορά στην ίδια την ομάδα, τα μέλη της διευκρινίζουν ότι δεν θα επιδιώξουν να αποκτήσουν ούτε θεσμικό ρόλο, ούτε νομική υπόσταση και δεν σκοπεύουν να ιδρύσουν έναν ακόμη φορέα. Η συνεργασία τους, όμως, έχει αποδείξει ότι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα χωρίς να περιμένουμε κανέναν να μας σπρώξει.

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Previous ΚΡΑΣΙ MOTORHEAD
Next ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΦΟΥΡΝΟΥ ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ!!

No Comment

Leave a reply