ΑΡΧΑΙΟ ΠΟΤΗΡΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ


Φαίνεται ότι περνούσαν καλά οι ευγενείς της Θράκης… κάποτε.

Σημαντικά ευρήματα που πιθανότατα ανήκαν σε εύπορο ευγενή της ρωμαϊκής Θράκης, ανακαλύφθηκαν κοντά στο βουλγαρικό χωριό Μπορίσοβο. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Βουλγαρίας sofiaecho.com, πρόκειται για σπάνια αντικείμενα, όπως ένα φορητό τραπέζι, ένα κομψά στολισμένο κυκλικό πιάτο και ένα μοναδικό αγγείο πόσης, το οποίο οι αρχαιολόγοι ονόμασαν χαριτολογώντας ποτήρι σαμπάνιας.

Τα ευρήματα, που βρέθηκαν μέσα σε τύμβο και χρονολογούνται μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα, τοποθετήθηκαν εκεί για να συνοδεύσουν τον νεκρό στη μετά θάνατο ζωή του. Οι αρχαιολόγοι που διεξάγουν τις ανασκαφές ανακάλυψαν επίσης ένα στολίδι από άρμα ταφής, παρά το γεγονός ότι οι λαθρανασκαφές που έχουν προηγηθεί σχεδόν το έχουν καταστρέψει.

Το στολίδι αποτελείται από τέσσερις αετούς, τα φτερά των οποίων μπλέκονται με κεφάλια δράκων. Κάθε κεφάλι αετού είναι διαφορετικό και η συνολική διακόσμηση, που έχει κι άλλα στοιχεία, αποτελούσε το «μέτωπο» του οχήματος. Στον τάφο βρέθηκαν επίσης μικρά αγγεία με τα δάκρυα των πενθούντων.

Πολύ κοντά ανακαλύφθηκε κι ένας μεγάλος τετράγωνος βωμός, φτιαγμένος από μεγάλες πέτρες και καλυμμένος με τέσσερα πανομοιότυπα επίπεδα κεραμίδια από πηλό, όπου άφηναν φαγητό για τον νεκρό, ως μέρος των ταφικών τελετών.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ντανιέλα Άγκρε (Daniela Agre) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και Μουσείο της Ακαδημίας Επιστημών της Βουλγαρίας, τα ευρήματα είναι εξαιρετικά. «Γνωρίζαμε τις πρακτικές της εποχής, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν τέτοιο βωμό σε τάφο της Ρωμαϊκής Θράκης».

Εκεί κοντά εντοπίστηκε και πυρά όπου θάβονταν θυσιασμένα ζώα. Ήταν στρωμένη με οστά, κάρβουνο και σπασμένα αγγεία. Το μέρος βρίσκεται κοντά σε τοποθεσία όπου το 2008 η ίδια ομάδα ανακάλυψε ένα μοναδικό άρμα, το καλύτερα διατηρημένο στο είδος του, το οποίο ονόμασαν «Μερσεντές της Αρχαιότητας».

Εξάλλου, ανάλυση που έγινε στο περιεχόμενο των αγγείων έδειξε ότι περιείχε κρασί εισαγμένο από τη νότια Ιταλία. Στην τοποθεσία έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα επτά τάφοι με πολύτιμα κτερίσματα, γι αυτό πιθανόν να πρόκειται για οικογενειακό κοιμητήριο μιας πλούσιας και ισχυρής οικογένειας της περιοχής της Θράκης. Πολύ κοντά επίσης υπήρχαν τρία σπίτια πλούσιων θρακιωτών αριστοκρατών.

ΠΗΓΗ: topeiraxtiri.blogspot

Previous ΣΟΚΟΛΑΤΑ 5,5 ΤΟΝΩΝ
Next ΜΑΓΙΚΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ...

No Comment

Leave a reply