“Yποβρύχια απόλαυση”



Δροσερό, μαστιχωτό, μια ζαχαρένια μπαλίτσα που χαϊδεύει τον ουρανίσκο και δροσίζει τη… μνήμη! Είναι η βανίλια, το διάσημο «υποβρύχιο»!

 

Παραδοσιακό ελληνικό κέρασμα, που συνδέεται με δροσερές καλοκαιρινές βραδιές και επισκέψεις σε φιλικά σπίτια. Το υποβρύχιο, που πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι σερβίρεται «βουτηγμένο» μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό, υπάρχει σε πολλές παραλλαγές, αλλά οι πιο διαδεδομένες είναι οι γεύσεις μαστίχα και βανίλια. Το βρίσκουμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με πρωταγωνιστή φυσικά τη Χίο, εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής του νησιού σε μαστίχα.

Χιώτικος αρραβώνας
«Στη Χίο, το «υποβρύχιο» μαστίχα είναι το επίσημο κέρασμα του αρραβώνα από τους γονείς της νύφης», μας λέει ο κ. Κώστας Πλακωτάρης, υπεύθυνος πωλήσεων της χιώτικης οικοτεχνίας Citrus. «Η οικογένεια της νύφης συνηθίζεται να πηγαίνει στην οικογένεια του γαμπρού ένα μεγάλο μπολ με υποβρύχιο. Στη Χίο χρησιμοποιείται και ως γλάσο σε γλυκά. Οι κυρίες στον Κάμπο της Χίου στις βεγγέρες τοκερνούσαν γλυκό κουταλιού».

Μοναδική απόλαυση
Από τον σεφ του εστιατορίου «Αρμόλια» με χιώτικες σπεσιαλιτέ, κ. Θόδωρο Παπανικολάου, μια καλοκαιρινή ιδέα για να γευτούμε το υποβρύχιο. Αραιώνουμε λίγη βυσσινάδα με παγωμένο νερό, ρίχνουμε μερικά φύλλα δυόσμου και προσθέτουμε μια κουταλιά βανίλια!

Μόνο γλύκα… χωρίς λιπαρά!
Όπως μας πληροφορεί ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, 100 γραμμάρια υποβρυχίου περιέχουν:

  • 2,6 g λιπαρά
  • 12 mg χοληστερόλη
  • 0,16 g διαιτητικές ίνες
  • 1 g πρωτεΐνες
  • ?82 g σάκχαρα
  • 357 kcals.

Δoκιμάσαμε και σου προτείνουμε

«Citrus», παραδοσιακό υποβρύχιο μανταρίνι, λεμόνι, μαστίχα και σε στρώσεις με γλυκό βύσσινο.

«Σαραντής», κλασικό χιώτικο υποβρύχιο μαστίχα.

«Mastihashop», βιολογικό υποβρύχιο με μαστίχα Χίου, με βύσσινο, με μανταρίνι κ.ά.

«Κοράκης-Μαρίνος», μαστιχοβανίλιες με γεύση πικραμύγδαλο, τριαντάφυλλο, περγαμόντο, μαστίχα και βανίλια.

«Γκούντελου», βανίλια από τα Χανιά, με υπέροχη γεύση και μοναδικό άρωμα.

«Χ.Κοσμίδη – Ν. Γαβρίλη», υποβρύχιο με μαύρη ζάχαρη.

Ζαχαρένια κατάδυση από τα χέρια σου
Είναι ανασφισβήτητα το ωραιότερο από τα γλυκά του κουταλιού. Μια βελούδινη απόλαυση που χαϊδεύει τον ουρανίσκο και δροσίζει τη… μνήμη. Ιδού λοιπόν μια δοκιμασμένη συνταγή για να ετοιμάσειςο γλυκό υποβρύχιο στο σπίτι.

Υλικά

  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
  • 1 βανίλια ή μαστίχα Χίου (στο μέγεθος ρεβιθιού)

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τη βανίλια, και βράζουμε μέχρι να καραμελώσουν (περίπου 20 λεπτά). Μπορούμε να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο ρίχνοντας μια σταγόνα κρύο νερό – αν δεν διαλύεται, σημαίνει ότι μπορείτε να το κατεβάσεις από τη φωτιά. Αφήνουμε πέντε λεπτά να κρυώσει, προσθέτουμε τη βανίλια ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ασπρίσει. Φυλάμε σε βάζο.

 

 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Previous Kαρπούζια Pepquinos
Next Χρηματοδότηση κατεψυγμένων αλιευτικών προιόντων

No Comment

Leave a reply