ΠΕΝΤΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΜΕΤΑΒOΛΙΣΜΟ


Αν ξέρεις έστω και μία γυναίκα που να μην έχει παραπονεθεί (έστω και μια φορά) για τον μεταβολισμό της, σε προκαλώ να μου τη συστήσεις. Εγώ πάλι, ξέρω κοπέλες που παραπονιούνται για τον αργό τους μεταβολισμό, γυναίκες που εύχονται να γίνονταν πάλι 20 χρονών (τότε που ο μεταβολισμός τους έτρεχε σαν τον άνεμο) και κορίτσια, που κάθε κιλό που παίρνουν και κάθε τζιν που δεν τους χωράει, είναι και πάλι πρόβλημα «μεταβολισμού». Όμως, ποιές είναι οι αλήθειες και ποιοί οι μύθοι για το όπλο του οργανισμού μας στον αγώνα του αδυνατίσματος; Παρακάτω, θα μάθεις όσα χρειάζεσαι.

Αλήθεια 1: ο μεταβολισμός τροφοδοτεί τον οργανισμό, χρησιμοποιώντας τις θερμίδες από τις τροφές που καταναλώνεις

Σίγουρα, έχεις συνδέσει το μεταβολισμό με την λήψη ή την απώλεια βάρους, αλλά η ίδια η λέξη περιγράφει τη διαδικασία με την οποία το σώμα μετατρέπει το φαγητό σε καύσιμο. Ακόμα και όταν κάθεσαι, το σώμα χρειάζεται ενέργεια (για τις βασικές λειτουργίες όπως η αναπνοή ή η κυκλοφορία του αίματος) που παίρνει από τις θερμίδες που έχεις καταναλώσει. Πάνω από το 75% των θερμίδων που καταναλώνεις καθημερινά, πηγαίνουν σε αυτόν τον Βασικό Μεταβολικό Δείκτη όπως ονομάζεται. Αυτή η διαδικασία δίνει στο σώμα σου τα καύσιμα που χρειάζεται για τις βασικές του δραστηριότητες ενώ βοηθά και στην πέψη. Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 1200 θερμίδες καθημερινά για να στηρίξουν την παραπάνω διαδικασία, ενώ 200 με 400 χρειάζονται για τις καθημερινές σου δραστηριότητες 9και κάτι παραπάνω εφόσον αθλείσαι. Δυστυχώς, οι παραπάνω θερμίδες αποθηκεύονται στο σώμα σου εις βάρος σου.

Αλήθεια 2: οι μυς ενισχύουν το μεταβολισμό και την ικανότητά σου να καις θερμίδες

Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τα βαράκια επειδή φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο όγκος τους. Κι όμως, η άρση μερικών ελεύθερων βαρών καθημερινά, μπορεί να γίνει το κλειδί στη μάχη του αδυνατίσματος. Όσο πιο γυμνασμένοι είναι οι μυς σου, τόσο πιο γρήγορα δουλεύει ο μεταβολισμός σου, καις περισσότερες θερμίδες και αδυνατίζεις γρηγορότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μυς (ακόμα και σε κατάσταση αναμονής) χρειάζονται ενέργεια για την αναδόμησή τους. Για την ελάχιστη μεταβολική καύση, οι επιστήμονες προτείνουν τουλάχιστον 30 λεπτά καρδιαγγειακών ασκήσεων καθημερινά και ένα σετ ασκήσεων μυικής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα.

Αλήθεια 3: το ότι είσαι υπέρβαρη, δεν σημαίνει και ότι έχεις και αργό μεταβολισμό

Η σχέση ανάμεσα στο βάρος που έχεις και στο μεταβολισμό με τον οποίο τρέχει ο οργανισμός σου, είναι αρκετά περίπλοκη. Μπορεί να πιστεύεις ότι όσο πιο παχουλή είσαι, τόσο πιο αργό μεταβολισμό διαθέτεις. Κι όμως, τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες πιο γρήγορα, αφού οι μυς τους πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά. Φυσικά, αν ακολουθείς μια καθιστική ζωή (όπως οι περισσότεροι υπέρβαροι), δεν χρησιμοποιείς τους μυς και έτσι οι θερμίδες π ου καίγονται δεν είναι και τόσο πολλές. Από την άλλη, όταν χάνεις βάρος, δεν σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σου κινείται γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα, όταν χάνεις βάρος, μειώνονται και οι θερμίδες που απαιτούνται για τις βασικές σου λειτουργίες, άρα αλλάζει και ο Βασικός Μεταβολικός Δείκτης. Μια απώλεια 9 κιλών μπορεί να ρίξει την τιμή του δείκτη κατά 70 θερμίδες/ ανά ημέρα. Αυτό που δεν πρέπει να κάνεις είναι να λιμοκτονήσεις. Το σώμα σου θα καταλάβει την δραστική αλλαγή της διατροφής σου και θα αποθηκεύσει ό,τι τρως για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για την λειτουργία του καύσιμα.

Αλήθεια 4: τα αγόρια είναι τυχερά και ο μεταβολισμός τους τρέχει γρηγορότερα

Εσύ τρως μαρουλάκι και ο αγαπημένος σου δύο μπριζόλες στην καθισιά του. Κι όμως, εσύ παχαίνεις και εκείνος πέφτει σε κιλά. Δεν φταις εσύ, η γυναικεία φύση σου τα φταίει. Οι άντρες έχουν περισσότερους και πιο ανεπτυγμένους μυς, γι’ αυτό και ο μεταβολικοί δείκτες τους τρέχουν κατά 10% γρηγορότερα σε σχέση με τους γυναικείους. Από την άλλη, το γυναικείο σώμα είναι σχεδιασμένο να κρατά περισσότερο λίπος που είναι απαραίτητο για το μεγάλωμα των παιδιών. Ταυτόχρονα και οι γυναικείες ορμόνες παίζουν το ρόλο τους. Μια έρευνα του 2006 από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, υποστηρίζει ότι το ο μεταβολισμός επιβραδύνει καθώς μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων.

Αλήθεια 5: πιθανότατα, δεν έχεις κάποια ασθένεια που να επηρεάζει τον μεταβολισμό σου

Κάποιες γυναίκες υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση που ανακατώνει όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα σου, συμπεριλαμβανομένου και του μεταβολισμού, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους ανάμεσα στις άλλες παρενέργειες. Σίγουρα, συγκεκριμένες ασθένειες ή ακόμα και μια φαρμακευτική αγωγή (όπως αυτή για την κατάθλιψη), μπορεί να μεταβάλλει τον μεταβολικό ρυθμό με τον οποίο κινείται ο οργανισμός σου. Όμως, οι επιστήμονες επιμένουν ότι πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού μπορεί να κατηγορήσει κάποια ασθένεια για τα περιττά του κιλά. Σημασία έχει το πόσο τρώμε και το πόσο αθλούμαστε για το μεταβολισμό μας που πηγαίνει μπουσουλώντας και για τα κιλά που συσσωρεύονται στο κορμί μας.

ΠΗΓΗ:womenonly.gr/

Previous ΕΣΩΡΟΥΧΑ ΠΟΥ ΚΑΙΝΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ
Next ΠΕΝΤΕ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

No Comment

Leave a reply