«Φάρμακο» για το στρες οι τηγανητές πατάτες;


 

Επιστημονική έρευνα ρίχνει για πρώτη φόρα φως, στο μηχανισμό που ωθεί το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων να «λατρεύει» τις τηγανητές πατάτες.

Οι ειδικοί μετά από μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αλάτι που περιέχουν μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, ενώ παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνη, της ορμόνης του έρωτα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους τους οποίους είχαν χωρίσει σε δύο ομάδες, σε αυτή που κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλατιού και εμφάνισε υπερνατριαιμία (περισσότερο νάτριο στο αίμα από την τιμή αναφοράς) και σε αυτούς που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Οι δύο ομάδες εκτέθηκαν σε μία στρεσογόνο κατάσταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι όσοι είχαν υψηλά επίπεδα αλατιού (νατρίου), παρουσίασαν μειωμένη δραστηριότητα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλο), σε σύγκριση με εκείνους που το αλάτι βρισκόταν σε φυσιολογικό επίπεδο.

Επιπλέον, στην ομάδα που είχε καταναλώσει περίσσια νατρίου, η ωκυτοκίνη, δηλαδή η ορμόνη που συνδέεται με την ιδιότητα να δημιουργούμε κοινωνικούς δεσμούς, φιλικούς ή ερωτικούς ήταν αυξημένη.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν καταναλώνουμε αλατισμένα τρόφιμα θέτουμε σε λειτουργία το φυσικό μηχανισμό άμυνας του οργανισμού κατά του στρες.

Πάντως, οι ειδικοί σπεύδουν να επισημάνουν πως η συχνή κατανάλωση τηγανητής πατάτας μπορεί να προκαλέσει διαβήτη λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, και υπέρταση λόγω του αλατιού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Neuroscience».

 
Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

Previous Μαϊντανός: Μυρωδικό με εξαιρετική θρεπτική αξία
Next Χωρίς νερό αύριο τμήμα της Θεσσαλονίκης

No Comment

Leave a reply