Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε λαχανικά-ψάρια από τη Φουκουσίμα


Η ιαπωνική κυβέρνηση ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές προσκείμενες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος.
 
Οι ψαράδες αναγκάζονται να ρίξουν πίσω στη θάλασσα εκατοντάδες τόνους ψαριών καθώς το
υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας καταμέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας που βρίσκεται η Φουκουσίμα.

Στην πυρά ρίχνονται και τα λαχανικά από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής, όπου βρίσκεται το προβληματικό πλέον πυρηνικό εργοστάσιο από το οποίο προέρχεται η διαρροή της ραδιενέργειας.

Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου, κατέγραψαν 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες που φωλιάζουν στην άμμο, είδος θαλασσινού, που αλιεύθηκε χθες στην επαρχία Νταίιτσι που βρίσκεται η Φουκουσίμα.
 
Επίσης σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12.000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και σε 11 είδη λαχανικών που μαζεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα στη περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Τέλος, χθες φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Πηγη:tanea.gr

Previous Ένα μήλο την ημέρα τον καρδιολόγο κάνει πέρα
Next Χταπόδι με πίνα κολάντα

No Comment

Leave a reply