ΦΕΤΑ ΜΥΚΟΝΟΥ MADE IN ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ


 

Το τυρί ήταν έτοιμο. Συσκευάστηκε και στη συσκευασία επικολλήθηκε η ένδειξη «Feta Mykonos». Τίποτα ασυνήθιστο μέχρι εδώ. Μόνο που η μονάδα παραγωγής της μυκονιάτικης «φέτας» δεν βρίσκεται στο κυκλαδίτικο νησί. Ούτε καν στην Ελλάδα. Βρίσκεται στην επαρχία του Μπουένος Άιρες, όπου η εταιρία «Armar» παράγει μικρές ποσότητες λευκών τυριών, με τις ονομασίες «Feta Mykonos» και «Feta Juan Grande», οι οποίες πωλούνται σε επιλεγμένα καταστήματα ειδών τροφίμων, στο κέντρο του Μπουένος Άιρες, κοντά στην ελληνική κοινότητα.

      Στην Αργεντινή δεν εισάγεται αυθεντική φέτα, σύμφωνα τουλάχιστον με την πλέον πρόσφατη (Δεκέμβριος 2010) έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαθέτουν -σε μικρές συσκευασίες και όχι πάντα σε τακτική βάση- λευκά τυριά τύπου φέτας, προέλευσης Δανίας («Feta Apetina») και Αργεντινής («Feta Wapi» και «Queso Tipo Feta»).

      Η περίπτωση της Αργεντινής δεν είναι η μόνη: στον ιστοτόπο γνωστής διεθνούς εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου, εμφανίζονται παρασκευαστές/προμηθευτές «φέτας» από Βουλγαρία, Τουρκία, Ινδία, ΗΠΑ, ακόμη και Χονγκ Κονγκ!

      Με την ευκαιρία της 21ης διεθνούς έκθεσης τροφίμων-ποτών DETROP της Helexpo και του 1ου πανελλήνιου διαγωνισμού φέτας, στη Θεσσαλονίκη, το ΑΠΕ-ΜΠΕ σταχυολόγησε ευρήματα εκθέσεων των κατά τόπους γραφείων ΟΕΥ.

      Όπως προκύπτει από τις περισσότερες εκθέσεις, αν και οι εξαγωγές αυξάνονται και τα κρούσματα «σφετερισμού» της ονομασίας «φέτα» στην ΕΕ έχουν σχεδόν εκλείψει, ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος του ελληνικού τυριού συνεχίζεται σε πολλές χώρες. Παράλληλα, οι χαμηλές τιμές λευκών τυριών, που μιμούνται τη φέτα και κερδίζουν καταναλωτές χάρη σε αυτήν, τη «χτυπούν» -λόγω τιμής- στα ράφια.

49 είδη …φέτας, στον Καναδά, αλλά και Κινέζος παραγωγός φέτας

      Στον Καναδά, οι καταναλωτές δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τη φέτα. Κι αυτό γιατί τρώνε, κυρίως, λευκά τυριά χαμηλής ποιότητας, συνήθως από αγελαδινό γάλα, με την ένδειξη «feta» στις ετικέτες τους. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου ΟΕΥ Οττάβας (Ιανουάριος 2011), το Καναδικό Κέντρο Γαλακτοκομικών έχει καταγράψει 49 προϊόντα τύπου φέτας («feta style»). Τα τυριά αυτά παράγονται σε Βουλγαρία, πΓΔΜ, Καναδά κ.α.

      Σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ, το ισχύον νομικό καθεστώς στον Καναδά επιτρέπει την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων, αλλά η Ελλάδα επιδιώκει την προστασία της φέτας, στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευση συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά, που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

      Στην Κίνα, η αγορά κατακλύζεται από απομιμήσεις φέτας (με επωνυμίες όπως «Greek Style Feta», «Feta», «Australian Feta» «Danish Feta», κ.ά.), προέλευσης Αυστραλίας, Δανίας και Γερμανίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ Πεκίνου, υπάρχει και φέτα …Κίνας, παραγόμενη από Κινέζο παραγωγό, που ισχυρίζεται ότι έμαθε τη μέθοδο παραγωγής της στην Ελλάδα.

Και γερμανικό γιαούρτι με τον Παρθενώνα στη συσκευασία

        Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη (Ιούνιος 2010) έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 οι εισαγωγές ελληνικής φέτας στη Σουηδία έφτασαν στους 549 τόνους, ενώ παρέμειναν διαχρονικά σταθερές (σε περίπου 2.600 τόνους ετησίως το 2007-2009).

     

 

Πάντως, Γερμανία και Δανία εξακολούθησαν -παρά την κατοχύρωση της φέτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ)- να εξάγουν «feta» στη Σουηδία, η μεν πρώτη 155 τόνους στο πρώτο τρίμηνο 2010 και 638 τόνους το 2009, η δε δεύτερη 47 και 205 τόνους αντίστοιχα. Οι ποσότητες αυτές είναι, βέβαια, πολύ μειωμένες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

      Την ίδια στιγμή, η σουηδική εταιρία «Lindahls Mejeriprodukter AB» εισάγει από τη Γερμανία και διαθέτει στην αγορά της Σουηδίας «ελληνικό» γιαούρτι, σε συσκευασία που εμφανίζει μια τυπική Ελληνίδα ηλικιωμένη, με φόντο τον Παρθενώνα.

      Οι ενέργειες του γραφείου ΟΕΥ προς τον Σουηδικό Οργανισμό Τροφίμων, για να μπει «φρένο» στο φαινόμενο, δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα, σύμφωνα με την έκθεση.

Γερμανία: Τυπικοί στην προέλευση των εισαγωγών, αλλά όχι στα …διαφημιστικά φυλλάδια

      Στη Γερμανία, τα τυριά στη συσκευασία των οποίων αναγράφεται η λέξη «φέτα» είναι όντως ελληνικής προέλευσης και παρασκευασμένα από πρόβειο γάλα.

      Ωστόσο, στις επιγραφές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα διαφημιστικά φυλλάδια προσφορών, η αναφορά «φέτα» για λευκά τυριά, που ουδεμία σχέση έχουν με το ελληνικό, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, όπως προκύπτει από έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ στο Ντίσελντορφ (2009).

      Προστατευμένη από τον αθέμιτο ανταγωνισμό φαίνεται ότι είναι η ελληνική φέτα στην Πολωνία. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου ΟΕΥ Βαρσοβίας (Ιούλιος 2010), οι ανταγωνίστριες χώρες άλλαξαν την ονομασία «φέτα» σε «λευκό τυρί»(π.χ., η πολωνική εταιρία «Mlekovita» και η δανέζικη «Arla», έχουν αφαιρέσει από την εμπορική ονομασία των λευκών τυριών τους την ένδειξη «φέτα»), ενώ οι προμηθευτές χαρακτηρίζουν πλέον ως «feta» τυριά, που έχουν όντως παραχθεί στην Ελλάδα .

      Στην Ολλανδία, η φέτα χρησιμοποιείται κυρίως στην παρασκευή της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας και είναι ένα σαφώς λιγότερο διαδεδομένο προϊόν, σε σχέση με ανταγωνιστικά άσπρα τυριά, μιμούμενα τη φέτα, των οποίων οι τιμές είναι συχνά αισθητά χαμηλότερες. Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου ΟΕΥ της Χάγης (Ιούνιος 2010), η ελληνική φέτα πωλούνταν προς 15,48 ευρώ/κιλό, έναντι 9,93 ευρώ για το ανταγωνιστικό δανέζικο προϊόν.

      Με βάση δε, έκθεση του γραφείου ΟΕΥ Σόφιας (12/2009), στο πρώτο οκτάμηνο 2009 οι βουλγαρικές εξαγωγές «φέτας» προς Ρουμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία και …Ελλάδα ανήλθαν σε 88.571 κιλά, έναντι 65.903 κιλών το 2008 και 20.171 το 2007.

      Υπενθυμίζεται ότι, ο συνολικός τζίρος κατανάλωσης τυριού με το όνομα «φέτα» στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές σε 130 εκατ

 

πηγή : kozaniblogs.gr.

 

 

Previous ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ!!
Next Κοινοβούλιο από ..κονσέρβες !

No Comment

Leave a reply