Απορρίπτεται ο 1ος ευρωπαϊκός νόμος…


 

…για τα τρόφιμα από κλώνους

Η πρώτη υποψήφια νομοθεσία της Ε.Ε. για την απαγόρευση των τροφίμων που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων καταλήγει στο καλάθι των αχρήστων: οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικά κατέρρευσαν την Πέμπτη.

Το σημαντικότερο πρόβλημα στην εφαρμογή του νόμου θα ήταν η λεγόμενη ιχνηλασιμότητα -η δυνατότητα αναγνώρισης των εν λόγω προϊόντων, τα οποία προέρχονται από κανονικά μεν ζώα, τα οποία όμως έχουν κάποιον στενό ή μακρινό κλωνοποιημένο πρόγονο.

Η Κομισιόν είχε διευκρινίσει παλαιότερα ότι η ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. δεν απαγορεύει τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων.

Η τελευταία πρόταση νόμου θα ήταν πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς «θα απαιτούσε το σχεδιασμό γενεαλογικών δέντρων για κάθε φέτα τυριού ή σαλαμιού» δήλωσε ο Σάντορ Φαζέκας, υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ουγγαρίας και προεδρεύων στις συνομιλίες (η χώρα του ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο.
Η περίπλοκη αυτή διαδικασία «θα παραπλανούσε τους καταναλωτές και θα δημιουργούσε τεράστια νέα κόστη για τους αγρότες» είπε ο Φαζέκας.
Οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και η Κομισιόν εκτίμησαν ότι η απαγόρευση των τροφίμων από απογόνους κλώνων ουσιαστικά «θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση των βοδινών, χοιρινών και γαλακτοκομικών προϊόντων».
Εκτίμησαν επίσης ότι η πρόταση νόμου θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών και μείωση των εξαγωγών.
Από την άλλη πλευρά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαρακτήρισε «απίστευτο» το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη «έχουν αποκλειστικούς δεσμούς με τα συμφέροντα του εμπορίου» και «είναι πρόθυμες να αγνοούν την κοινή γνώμη, καθώς και τα προβλήματα ηθικής και ευημερίας των ζώων που σχετίζονται με την κλωνοποίηση».
Όπως επισημαίνει το AFP, αν οι αντίπαλες πλευρές της Ε.Ε. δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 28 Μαρτίου, το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, αλλά και με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενδείξεις επικινδυνότητας για τα «κλωνοποιημένα» τρόφιμα προς το παρόν δεν υπάρχουν.

Η τελευταία πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν αφορά την κλωνοποίηση ζώων για ερευνητικούς σκοπούς.

Πηγή: pfinder

 

Previous Μολυσμένο από ραδιενέργεια γάλα και σπανάκι στην Ιαπωνία
Next Ραδιενέργεια σε κουκιά από την Ιαπωνία

No Comment

Leave a reply