Eλληνικό ούζο


 

Απόκτηση γεωγραφικής ένδειξης

 

Tους όρους χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης ούζο Θράκης, Βόλου ή Βολιώτικο και Νάουσας ορίζουν οι τρεις σχετικές αποφάσεις, που δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ και υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς.

Με τις σχετικές αποφάσεις, καθορίζονται οι όροι παραγωγής και οι διαδικασίες ελέγχου, προκειμένου το ούζο να διατίθεται στην κατανάλωση με συγκεκριμένη γεωγραφική ένδειξη.

Όσον αφορά την ένδειξη «Θράκης» ή «Θρακιώτικο», αυτή θα αναγράφεται επί της συσκευασίας πλησίον της επωνυμίας πώλησης «ούζο» και με χαρακτήρες όχι μεγαλύτερου μεγέθους από τους χαρακτήρες αυτής.

Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων της Θράκης, η οποίο περιλαμβάνει τις περιφερειακές ενότητες Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας − Θράκης.

Βολιώτικο ούζο

Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της γεωγραφικής ένδειξης «Βόλου» ή «Βολιώτικο» πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού, και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων της προαναφερομένης περιοχής.

Γεωγραφική ένδειξη «Νάουσας ή Ναούσης»

Η γεωγραφική ένδειξη «Νάουσας ή Ναούσης» χρησιμοποιείται ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης του αλκοολούχου ποτού «ούζο», υπό την προϋπόθεση ότι αυτό παράγεται και εμφιαλώνεται εντός των ορίων του Δήμου Νάουσας.

Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης πρέπει η διαδικασία παραγωγής από του σταδίου της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης, έως τη τελική παρασκευή του ποτού και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός της προαναφερόμενης περιοχής.

Πηγή : www.agronews.gr

 

 

Previous “Puerta America hotel”
Next Κλοπή φορτηγών εταιρείας κατεψυγμένων προϊόντων

No Comment

Leave a reply