Κλείνουν 8 σφαγεία


Στο άμεσο κλείσιμο των σφαγείων που δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας προχωρεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιλένα Αποστολάκη έδωσε εντολή για την αναστολή λειτουργίας των σφαγείων εκείνων που λειτουργούσαν σε καθεστώς παρεκκλίσεων-παρατάσεων και εν γένει μη συμμόρφωσης με τη κοινοτική και εθνική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του καταναλωτικού κοινού.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από επιτόπιους ελέγχους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, τα σφαγεία που δεν πληρούσαν τις νόμιμες προδιαγραφές και αναστέλλεται η λειτουργία τους είναι:

1. Δημοτικό σφαγείο Αμφιλοχίας
2. Δημοτικό σφαγείο Θέρμου
3. Δημοτικό σφαγείο Αγιάς Λάρισας
4. Δημοτικό σφαγείο Μετσόβου
5. Δημοτικό σφαγείο Ερεσού
6. Δημοτικό σφαγείο Καλαμπάκας
7. Δημοτικό σφαγείο Ληξουρίου
8. Δημοτικό σφαγείο Χανίων

Η εντολή για την αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων, όπως προαναφέρθηκε, έχει ήδη δοθεί από την κ. Αποστολάκη προκειμένου να συμβάλει αποτελεσματικά όχι μόνο στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για τη σύννομη και διαφανή λειτουργία της αγοράς κρέατος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας καθώς η Ε.Ε. έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, μονάδων σφαγής ζώων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Τα επαπειλούμενα υψηλά πρόστιμα, η επαπειλούμενη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, καθιστούν την άμεση αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων επιβεβλημένη.

Η κ. Αποστολάκη επισήμανε σε δηλώσεις της, ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στις τοπικιστικές σκοπιμότητες και την αδιαφορία πολλών ετών καθώς επίσης και δε μπορεί το κέρδος να μπαίνει πάνω από την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα διατροφής.

Σημειώνεται ότι ξεκίνησε η επιθεώρηση της χώρας από κοινοτικούς επιθεωρητές στο πλαίσιο των ετήσιων ελέγχων, καθώς κάθε χρόνο το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής Ε.Ε. (FVO) πραγματοποιεί ετήσιες επιθεωρήσεις στα κράτη-μέλη για την παρακολούθηση της πορείας της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας .

Πηγή : zougla.gr

 

Previous O ελαφροχέρης πρέσβης..
Next Στανίτσας Γιάννης - Executive Chef στο ξενοδοχείο Cosmopolitan - Ρόδος

No Comment

Leave a reply