Έρευνα για το μητρικό γάλα.


Piknikas

Nέα έρευνα μικρής κλίμακας έδειξε ότι το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 4 μέρες , χωρίς να χάσει την διατροφική του αξία ή να δημιουργηθούν βακτήρια.

Η γενική εκτίμηση μας δείχνει ότι το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, στους 4 βαθμούς, για διάστημα από 5 έως 8 ημέρες, αν και η ιδανική κατανάλωσή του είναι από 2 έως 3 ημέρες.
Οι ερευνητές διατήρησαν δείγματα μητρικού γάλατος 36 μητέρων στο ψυγείο μιας εντατικής μονάδας  νεογνών.

Το γάλα  που οι  μητέρες συνέλλεξαν με θήλαστρο περίπου ένα μήνα μετά τον τοκετό, διατηρήθηκε στους 4 βαθμούς C  και εξετάστηκε στις 24,48,72 και 96 ώρες.
Κατά τους ελέγχους οι ερευνητές ανακάλυψαν είτε καθόλου, είτε ελάχιστες αλλαγές στη σύνθεση του γάλατος – όπως επίπεδο  βακτηριών, οξύτητα, πρωτεΐνες ανοσοποιητικού από την μητέρα και ωφέλιμα λιπαρά οξέα .
Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι το φρέσκο μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι 96 ώρες χωρίς να κινδυνεύσει η ακεραιότητά του.

Όσο για την αποθήκευση στο σπίτι, ειδικοί συστήνουν γενικά την χρήση καθαρών και στεγνών γυάλινων ή πλαστικών  δοχείων, που δεν περιέχουν τη χημική ουσία βισφενόλη Α.

Τέλος κάθε μπουκάλι καλό θα είναι να έχει ετικέτα με ημερομηνία και να τοποθετείται στο πίσω μέρος ενός ψυγείου.

Previous ΒΟΤΚΑ ΑΠΟ “ΧΡΥΣΑΦΙ”
Next Η Πρόταση του Cooknews.gr ( Άυγουστος 2010 )

No Comment

Leave a reply