Πιστοποιήθηκε ο Γύρος ως παραδοσιακό Ελληνικό προϊόν


«Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης των Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) από το ΥΠΑΑΤ, ώστε να πιστοποιηθεί ο ελληνικός γύρος ως ΕΠΙΠ».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος(ΣΕΒΕΚ) με θέμα τα «Επώνυμα Προϊόντα Κρέατος: Τάσεις και Ευκαιρίες Ανάπτυξης».

O αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι με την πιστοποίηση θα υπάρχει νομοθετική κατοχύρωση του ελληνικού γύρου που θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στην Ε.Ε. και θα πιστοποιηθεί η διαδικασία της παρασκευής και η συνταγή του.

Σημείωσε πως από τον Απρίλιο είναι υποχρεωτική η αναγραφή προέλευσης κρέατος από το σφαγείο μέχρι τα σημεία πώλησης του κρέατος καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του κρέατος στην απόδειξη της ταμειακής μηχανής των κρεοπωλείων.
«Στόχος μας» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός «είναι να αντιμετωπιστούν δυναμικά οι ελληνοποιήσεις, υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τον κλάδο με εντατικούς ελέγχους επιστρατεύοντας όλο το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ, Περιφέρειες)».
Το υπουργείο σε συνεργεία με τον ΕΦΕΤ πραγματοποιούν εκτενείς ελέγχους για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής.

Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στους 110.000 τόνους, εκ των οποίων σχεδόν το 80% προέρχεται από τις 10 μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου και το υπόλοιπο 20% από 80 μικρότερες εταιρείες. Σημαντικό είναι και το κομμάτι των εξαγωγών, στις οποίες όμως δραστηριοποιούνται μόλις οι 5 μεγαλύτερες βιομηχανίες εξάγοντας το προϊόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε κάποιες τρίτες χώρες, όπου αυτό όμως επιτρέπεται.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: www.skai.gr

Previous Η Τρούφα "Το Διαμάντι Της Μαγειρικής"
Next Cook tips για τέλεια.... ζυμαρικά

No Comment

Leave a reply