Κουλούρι Θεσσαλονίκης


Αν και δεν έχει κατοχυρωμένη ονομασία προέλευσης, καθιερώθηκε με την ονομασία «κουλούρι Θεσσαλονίκης». Αυτό γιατί ξεκίνησε να παρασκευάζεται στην Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες που ήρθαν από χαμένες πατρίδες.

Είναι ότι πιο ευχάριστο για πρωινό και συνδυάζεται με τυρί ή ότι άλλο τραβά η όρεξή μας. Ενα σούπερ τραγανό απ’ έξω και αφράτο μέσα, με γεμάτη, ελαστική ζύμη κουλούρι, μπορεί να μας φτιάξει όλη την ημέρα. Με λίγα λόγια είναι το καλύτερο προιόν για να εκτιμήσετε την απλότητα της γεύσης.

Παρακάτω θα βρείτε μια εύκολη συνταγή για τραγανά και αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης:

Υλικά:

Για την ζύμη:

120 γρ. αλεύρι σκληρό

380 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

10 γρ. αλάτι

30 γρ. ζάχαρη

50 γρ. ελαιόλαδο

270  γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου

2 φακελάκια ξερή μαγιά

Για την επικάλυψη:

2 κ.σ. ζάχαρη

500 γρ.  χλιαρό νερό

Σουσάμι

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέτουμε στον κάδο όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη ζύμη και τα ανακατεύουμε καλά με με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα  για 3-4  λεπτά  μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη, ελαστική και εύκολη στο δούλεμά της. Λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί εκεί μέσα σκεπάζοντάς το με μία μεμβράνη για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Γεμίζουμε ένα μπολ με το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και ένα άλλο μπολ με το σουσάμι. Κόβουμε την ζύμη σε κομμάτια βάρους περίπου 80 γρ.
Σχηματίζουμε με τα κομμάτια ζύμης μπαλάκια και τα πλάθουμε με τα χέρια μας σε σχήμα μακρόστενο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.

Ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο σερβίρισμα (ειδικά πρωινό) με ζεστό κουλούρι και φρέσκο βούτυρο.

Καλή σας απόλαυση

Previous Η "Ξεκούραση" στο κρέας
Next Σπιτική Μαγιονέζα

No Comment

Leave a reply