Σπιτική Μαγιονέζα


Είναι μια από τις βασικές σάλτσες της μαγειρικής καθώς και από τις παλαιότερες. Κατάγεται από την Ισπανία και λέγεται ότι προήλθε από ατύχημα (!). Στην αρχή ονομάστηκε Mahonnaise αλλά μετά από ένα τυπογραφικό λάθος που τελικά μαθεύτηκε ως Mayonnaise.

Υλικά:

3 κρόκους αυγού

300 γρ. ηλιέλαιο

1 κουτ. μουστάρδα

Αλάτι

Λευκό πιπέρι

Χυμός λεμονιού

Λίγο ξύδι

Εκτέλεση:

Τοποθετούμε τους κρόκους με την μουστάρδα σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα (αυγοδάρτη) καλά. Μόλις ομογενοποιηθούν ξεκινάμε και ρίχνουμε το ηλιέλαιο σιγά σιγά και σταθερά (κορδόνι). Αν δούμε ότι δένει αρκετά (πήζει) αραιώνουμε με μια κουταλιά νερό και συνεχίζουμε. Όταν τελειώσουμε με το ηλιέλαιο διορθώνουμε την γεύση με το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ξύδι. Σερβίρουμε με κρέατα, ψάρια, λαχανικά και φυσικά με πατάτες τηγανιτές!!!.

Επειδή μπορούμε να κάνουμε την ζωή μας πιο εύκολη μπορούμε να φτιάξουμε την μαγιονέζα μας και  στο μίξερ (ή στο blender) μας.

COOKTIPS:

-Για πιο ιδιαίτερη γεύση και άρωμα αντικαταστήστε την μισή ποσότητα ηλιέλαιου με ελαιόλαδο.

-Προσθέστε πολτοποιημένο σκόρδο στο τέλος και λίγο παραπάνω λεμόνι, ταιριάζει πολύ με τα ψάρια σας.

-Προσθέστε στο τέλος κέτσαπ, κονιάκ και λίγο tabasco (σάλτσα coktail λέγεται) και συνοδεύστε τις γαρίδες.

Previous Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Next Κρέπες

No Comment

Leave a reply