Τα Βασικά Είδη Παγωτού


Τι είναι το παγωτό;

 

Το παγωτό είναι παρασκεύασμα του γάλακτος, γνωστό από την αρχαιότητα και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. Οι βασικές πρώτες ύλες του παγωτού είναι το γάλα, το βούτυρο ή η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, και αναλόγως τον τύπο του παγωτού, κακάο, χυμός ή πουρές φρούτων, ξηροί καρποί, αβγά, αρώματα, χρώματα και η κατηγορία των σταθεροποιητών και των γαλακτωματοποιητών.

Ποια είναι τα βασικότερα είδη παγωτού;

Gelato ονομάζεται το ντελικάτο παγωτό της Σικελίας, το οποίο προσφέρει μεγάλη απόλαυση χάρη στην πλούσια κρεμώδη γεύση του ,είτε σαν παγωτό του δρόμου σε χωνάκι είτε στο μπολ ,και δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των παγωτών. Συνήθως είναι γάλα ανακατεμένο με φρούτα ή σοκολάτα. Δύο μπάλες περιέχουν γύρω στις 200 θερμίδες.

Η γρανίτα είναι παγωμένος φρουτοχυμός . Σιρόπια και χυμοί φρούτων ανακατεύονται συνεχώς σε ειδικές παγωτομηχανές μέχρι να παγώσουν. Η υφή τους μοιάζει με θρυμματισμένο πάγο. Περιέχει περίπου 100-120 θερμίδες/100γρ.

Το σορμπέ (που διαφέρει από τη γρανίτα στην υφή του πάγου καθώς στη γρανίτα διατηρούνται μεγάλοι κρύσταλλοι, ενώ στο σορμπέ χτυπιέται το μίγμα ενώ παγώνει) δεν περιέχει γάλα, λίπος ή αβγό, παρά μόνο χυμό ή πουρέ φρούτων και ενίοτε κάποιο γλυκαντικό, γι’ αυτό και θεωρείται μια ολιγοθερμιδική πρόταση σε σχέση με άλλα είδη παγωτών, όπως για παράδειγμα το παρφέ. Περιέχουν περίπου 130 θερμίδες/100γρ.

Το παρφέ, με το χαρακτηριστικό σερβίρισμα στο ψηλό ποτήρι, είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη λόγω της περιεκτικότητάς του σε κρέμα και αβγά, αποδίδει πολλές θερμίδες και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί συχνή επιλογή για όσους ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη σιλουέτα τους! Συχνά έχει καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασέ, κομματάκια σοκολάτας ή τριμμένο μπισκότο. Περιέχει περίπου 220-240 θερμίδες/100γρ.

Απολαύστε, λοιπόν, το αγαπημένο σας παγωτό έχοντας ρίξει μια προσεκτική ματιά στο είδος του έτσι ώστε να είστε πλήρως ενημερωμένοι για τα συστατικά καθώς και τη θερμιδική αξία που πρόκειται να καταναλώσετε!

Πηγή: mamapeinao.gr

Previous 10 Περιστρεφόμενα Εστιατόρια Στον Κόσμο Με Τρομερή Θέα
Next Τα Καλύτερα Εστιατόρια Με Ελληνική Κουζίνα Στην Χώρα.

No Comment

Leave a reply