Ένα φρέσκο, ανάλατο τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο, παστεριωμένο γάλα. Παραδοσιακό προϊόν της Δυτικής Κρήτης και βασικό συστατικό για τα παραδοσιακά κρητικά καλτσούνια.
Ονομάζεται τυρί μαλάκα ή τυρομάλαμα και είναι φτιαγμένο αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα συνήθως Χανίων (ή κάποιου άλλου νομού της Κρήτης), ωστόσο παρά τις προσπάθειες των ντόπιων τυροκόμων ακόμα δεν έχει καταφέρει να πάρει την ονομασία ΠΟΠ.
Πρόκειται για την τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας. Ο τρόπος παρασκευής του είναι ίδιος με αυτόν της γραβιέρας, ουσιαστικά η μαλάκα είναι μια γραβιέρα η οποία δεν έχει ωριμάσει.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε πίτες και καλτσούνια καθώς και για διάφορες παρασκευές ζεστές ή κρύες. Επίσης μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την μοτσαρέλα.
No Comment