Κρητικό Απάκι


To απάκι είναι ένα καπνιστό αλλαντικό το οποίο παράγεται με φυσικό τρόπο, παραδοσιακά, χωρίς κανένα συντηρητικό. Θεωρείται από τα πιο εκλεκτά αλλαντικά, είναι νόστιμο, αρωματικό και απολαυστικό.

Το παραδοσιακό, γνήσιο κρητικό απάκι παρασκευάζεται από ψαρονέφρι, που δεν έχει λίπος και είναι πολύ τρυφερό. Πολλές φορές μπορεί να το συναντήσουμε και από άλλο κομμάτι κρέατος π.χ από μπούτι αρκεί να είναι τρυφερό και χωρίς λίπος.

Παρασκευάζεται ως εξής:  Το κρέας αλατοπιπερώνεται, πασπαλίζεται με αρκετά αρωματικά βότανα όπως φασκόμηλο, ρίγανη, θρούμπι, θυμάρι και μαρινάρεται για 2-3 ημέρες σε ξύδι από καλής ποιότητας κρασί. Στη συνέχεια, κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται σιγά σιγά με κλαδιά από ελιά, κέδρο, κυπαρίσσι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.ά. Έτσι αποκτά και την χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση.

Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι, ή ελαφρά ψημένο στην σχάρα ή στο τηγάνι, σε σαγανάκι, μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε αλλαντικό στην πίτσα, στο σάντουιτς ή την σαλάτα μας. Συνοδεύει εξαιρετικά την ρακή μας.

Previous Λαυράκι με λιγκουίνι δυόσμο και αυγοτάραχο
Next ΄Paul Bocuse΄ η ιστορία του σεφ των σεφ

No Comment

Leave a reply