Τι πρέπει να τρως όταν σου πέφτει η πίεση


PIRSH

Πόσο συχνά σας έχει τύχει να αισθανθείτε μια ξαφνική ζάλη και τάση λιποθυμίας; Αν έχετε υπόταση, καλό είναι να προσαρμόσετε τη διατροφή σας αναλόγως, ώστε να μην έρχεστε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

Ποιο είναι το πρόβλημα

Ο Αμερικανικός Σύλλογος Καρδιολογίας (ΑΗΑ) ορίζει ως υπόταση την πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 30 mmHg από ό,τι είναι συνήθως, αν και συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε ορισμένα άτομα και όταν η πίεση μειωθεί έστω και κατά 20 mmHg. Στην υπόταση η συστολική αρτηριακή πίεση βρίσκεται σε επίπεδα κάτω των 100 mmHg ή πιο απλά η μεγάλη πίεση είναι κάτω από 10. Στην καθημερινή πρακτική η υπόταση δεν θεωρείται πάθηση και δεν απαιτεί φαρμακευτική αντιμετώπιση από τη στιγμή που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται όταν η αρτηριακή πίεση πέσει απότομα και ο εγκέφαλος δεν έχει επαρκή παροχή αίματος. Τότε μόνο μπορεί να προκληθούν συμπτώματα όπως ζάλη, ελαφρύς πονοκέφαλος, τάσεις λιποθυμίας, αδυναμία, αστάθεια, συσκότιση όρασης, εφίδρωση και κόπωση. Παρόμοια συμπτώματα παρατηρούνται και όταν κάποιος σηκώνεται απότομα όρθιος από καθιστή ή ύπτια θέση. Στην περίπτωση αυτή, το φαινόμενο είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

 Για τους περισσότερους η αντιμετώπιση της υπότασης συνεπάγεται συγκεκριμένες προληπτικές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής τους γενικά που μπορούν να βοηθήσουν. Αν λοιπόν πάσχετε από υπόταση:

– Αυξήστε λίγο το αλάτι στη διατροφή σας είτε στο μαγείρεμα είτε το πρόσθετο επιτραπέζιο στο φαγητό σας.

– Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά καθώς και άλλα υγρά μη αλκοολούχα όπως χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα όπως πράσινο τσάι, αθλητικά ποτά κ.ά.

Και τι άλλο…

– Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

– Παίρνετε πολλά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να τροφοδοτείτε τακτικά τον οργανισμό σας με ενέργεια και να κρατάτε τον όγκο του αίματός σας σε καλό επίπεδο.

– Σε περίπτωση απότομης πτώσης της πίεσης φάτε κάτι αλμυρό, όπως κράκερς, πατατάκια, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και αυξήστε τον όγκο του αίματός σας πίνοντας αρκετό νερό ή ένα χυμό φρούτων ή λαχανικών.

– Αν κινείστε αρκετά εκτός σπιτιού ή σε σημεία που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό έχετε μαζί σας σακουλάκια με αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή κρακεράκια.

– Αποφύγετε τις αυστηρές και στερητικές δίαιτες.

 

 

ΠΗΓΗ: formamag.g

Previous Βότανα για τη θεραπεία της φαρυγγίτιδας και της βρογχίτιδας
Next Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

No Comment

Leave a reply