Γαλλία: Πόλεμος στους κύκλους των εστιατόρων


Οι Γάλλοι εστιάτορες επιτίθενται στους συναδέλφους τους που σερβίρουν προκατασκευασμένα γεύματα στον κατάλογό τους και αναφέρουν το κατάστημά τους ως ρεστοράν. Ο λόγος είναι πως θέλουν να προστατεύσουν νομικά τον όρο «ρεστοράν», αφού στη γαλλική κουζίνα σημαίνει «μέρος όπου το φαγητό παρασκευάζεται από φρέσκα υλικά επί τόπου».

Οι ίδιοι θεωρούν πως ο γαστριμαργικός θεσμός απειλείται από τη νέα συνήθεια πολλών παριζιάνικων εστιατορίων να σερβίρουν στους πελάτες τους πιάτα που έχουν προκατασκευαστεί, αντί οι σεφ τους να κάθονται επιτόπου και να τα προετοιμάζουν. 

Πρόσφατη δημοσκόπηση από την Γαλλική Ένωση Εστιατόρων «Synhorcat» έδειξε πως το 31% των γαλλικών ρεστοράν σερβίρει πλέον προτηγανισμένες πατάτες, έτοιμες αγορασμένες σαλάτες και λαχανικά από κονσέρβα ενώ το 25% των γευμάτων δεν μαγειρεύεται επί τόπου, αλλά απλώς ξαναζεσταίνεται στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων. 

Κάπως έτσι, η Synhorcat κήρυξε τον «πόλεμο» στους επιχειρηματίες που βγάζουν «κακό όνομα» για τα γαλλικά εστιατόρια και επιθυμούν να προστατευθεί αυστηρά ο όρος «ρεστοράν» και να ανήκει μόνο σε όσα εστιατόρια όντως αξίζουν τον επίζηλο τίτλο. «Επιθυμούμε διαφάνεια και ποιότητα για τον καταναλωτή», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντιντιέ Σενέ, προσθέτοντας πως «πρέπει να ψηφιστεί ένας νόμος που να επιβάλει σε όσα εστιατόρια έχουν τον τίτλο »ρεστοράν» να μαγειρεύουν επί τόπου τα γεύματά τους, χρησιμοποιώντας αμιγώς φρέσκα υλικά».

 
 
 
ΠΗΓΗ:lefteria.blogspot.gr
Previous Χαλκός: Ένα μέταλλο που αφανίζει όλα τα μικρόβια!
Next Ο Γιάννης Πλούταρχος παρουσιάστης σε ντοκιμαντέρ για το τουρκικό ελαιόλαδο!!!

No Comment

Leave a reply