Πεινάτε; Φάτε έντομα! Λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων


Ή αυτοί θα μας τρελάνουν, ή εμείς θα τους τρελάνουμε! Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αλλιώς κάποιος την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού για τα Τρόφιμα και την Γεωργία ο οποίος καλεί τους πολίτες σε όλο τον κόσμο, αν δεν έχουν να φάνε, να τρώνε έντομα!

«Τρώτε έντομα»! Αυτό είναι το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και την Γεωργία (FAO) για να ενθαρρύνει την εκτροφή σε μεγάλη κλίμακα εντόμων, ενός όχι ακριβού και οικολογικού διατροφικού στοιχείου που είναι επιπλέον… «νοστιμότατο».

Στους παραδοσιακούς πολιτισμούς, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν ήδη έντομα, όμως μπορεί να γίνουν πολύ περισσότεροι, εκτιμά ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

«Το μήνυμά μας είναι: τρώτε έντομα, τα έντομα υπάρχουν σε αφθονία, είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων», δήλωσε η Εύα Ούρσουλα Μίλερ, διευθύντρια του τμήματος πολιτικής οικονομίας των δασών, παρουσιάζοντας αυτή την έκθεση στη Ρώμη.

Τα δισεκατομμύρια των εντόμων, τα οποία αναπαράγονται αδιάκοπα στο έδαφος, στον αέρα και στα ύδατα, «έχουν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και μετατροπής σε τροφή, ενώ έχουν μικρή επίδραση στο περιβάλλον σε όλο τον κύκλο της ζωής τους», αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, περίπου 900 είδη εντόμων είναι βρώσιμα.

Στον FAO, οι ειδικοί απαριθμούν τα πλεονεκτήματα της παραγωγής εντόμων σε μεγάλη κλίμακα: δύο κιλά τροφή είναι απαραίτητα για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων, ενώ τα βοοειδή απαιτούν 8 κιλά τροφή για να παραγάγουν ένα κιλό κρέατος.

Εξάλλου τα έντομα «είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία» και «μπορούν να καταναλώνονται ολόκληρα ή σε σκόνη ή σε μορφή πατέ και ενσωματωμένα σε άλλα τρόφιμα».

Η εκτροφή των εντόμων είναι εύκολη διότι μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, όπως για παράδειγμα τα απορρίμματα τροφίμων. Επίσης τα έντομα χρησιμοποιούν λιγότερο νερό και παράγουν λιγότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου απ’ ό,τι τα ζώα της κτηνοτροφίας.

Η κατανάλωση εντόμων (εντομοφαγία) ήταν ανέκαθεν διαδεδομένη στην παραδοσιακή κουλτούρα ορισμένων περιοχών της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
«Ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού τρώει έντομα και αυτό συμβαίνει διότι είναι νοστιμότατα και θρεπτικά», λέει η Εύα Ούρσουλα Μίλερ.

Ωστόσο, η κα Μίλερ δεν μας έδωσε και την λίστα για να ξέρουμε ποιά έντομα να φάμε και ποιά όχι….

 

 

ΠΗΓΗ:newsit.gr

Previous Λίγες θερμίδες ίσον απώλεια βάρους
Next Νέα ανάκληση αλλαντικού της εταιρείας ΝΙΚΑΣ

No Comment

Leave a reply