Νηστεία και σωστή διατροφή


Τι είναι νηστεία;

Νηστεία δεν είναι τίποτα άλλο από μια διατροφή που εφαρμόζεται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κατά κανόνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες λόγω της μεγάλης κατανάλωσης οσπρίων, λαδερών, δημητριακών, λαχανικών και φρούτων αλλά και «νηστίσιμης» ζωικής πρωτεΐνης όπως είναι τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή. Αποκλείονται λοιπόν τροφές ζωικής προέλευσης δηλαδή το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά και το αυγό γι’αυτό ορισμένοι την ταυτίζουν με τη στέρηση. Όταν όμως υπάρχει ποικιλία και σωστή επιλογή τροφίμων τότε μόνο ευχάριστη και ωφέλιμη για τον οργανισμό μπορεί να είναι λόγω της αντικατάστασης του κορεσμένου λίπους το οποίο είναι βλαβερό για την υγεία με τα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Ποια θρεπτικά συστατικά στερεί η απουσία ζωικών προϊόντων και γιατί πρέπει να αναπληρωθούν;

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης, σιδήρου, ασβεστίου, ψευδάργυρου και βιταμίνης Β12. Η πρωτεΐνη χρειάζεται γιατί αποτελεί το βασικό δομικό λίθο του μυϊκού συστήματος του. Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για την μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό. Το ασβέστιο αποτελεί το βασικό δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος γιατί τονώνει τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του οργανισμού και για την καλή λειτουργία της όρασης, της γεύσης και της όσφρησης. Η βιταμίνη 12 καθορίζει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, σχηματισμό λευκών και ερυθρών αιμοσφαιρίων, καλή υγεία μαλλιών και δέρματος.

 

Ποιες νηστίσιμες τροφές είναι ευεργετικές για τον οργανισμό;

  • Το χταπόδι, οι σουπιές και τα καλαμάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή ζωικής πρωτεΐνης και είναι τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία προφυλάσσουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Αξιοσημείωτο είναι πως οι σουπιές περιέχουν αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου καθώς επίσης τα μύδια, ο αστακός και οι γαρίδες.
  • Οστρακοειδή όπως είναι τα στρείδια, τα μύδια, ο αστακός το καβούρι είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, κοβάλτιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12.
  • Η σόγια είναι τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα. Το γάλα σόγιας έχει την ίδια διατροφική αξία με το γάλα της αγελάδας, αλλά έχει πολύ λιγότερα λιπαρά. Η σόγια μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης προστατεύοντας την καρδιά και ρυθμίζει το ποσοστό σακχάρου στο αίμα και την ροή των γυναικείων ορμονών.
  • Σιτηρά όπως το πλιγούρι, το κριθάρι, το στάρι, ρύζι, καλαμπόκι, ζυμαρικά κ.τ.λ. και όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια, τα μπιζέλια κ.τ.λ. που αν συνδυαστούν μεταξύ τους τότε αυξάνουν την βιολογική τους αξία π.χ. ρύζι + φακές, καλαμπόκι + μπιζέλια κ.τ.λ.. Με την κατανάλωσή τους βελτιώνεται η λειτουργία του εντέρου, μειώνεται η αρτηριακή υπέρταση και τα επίπεδα του σακχάρου λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας φυτικών ινών.
  • Ξηροί καρποί πλούσιοι σε φυτικές στερόλες δηλαδή σε φυτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, οι ηλιόσποροι και τα κουκουνάρια που είναι πλούσια σε ασβέστιο και συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων προφυλάσσοντας τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ξηροί καρποί πρέπει να καταναλώνονται άψητοι και ανάλατοι, ιδανικοί για σνακ αλλά και στη σαλάτα δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.
  • Σουσάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη Ε και μπορεί να καταναλωθεί αυτούσιο στη σαλάτα, στο ψωμί ή και με τα προϊόντα του όπως είναι το παστέλι, το ταχίνι και ο χαλβάς.
  • Μαύρη σοκολάτα η οποία καταναλώνεται κυρίως κατά την διάρκεια της νηστείας είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες Β και Ε.

 

Ποιοι δε θα πρέπει να νηστεύουν λόγω αυξημένης ανάγκης των παραπάνω θρεπτικών συστατικών;

  • Τα παιδιά και οι έφηβοι.
  • Γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και θηλασμού.
  • Οι ηλικιωμένοι.
  • Ασθενείς με παθήσεις όπως είναι η αναιμία, η οστεοπόρωση και γαστρεντερικά προβλήματα.
  • Οι αθλητές.

 

 

Previous Κρεατόσουπα με νουντλς το καλύτερο «αντίδοτο» στη μέθη
Next Τι πρέπει να τρώμε όταν έχουμε έλκος

No Comment

Leave a reply