Κρεατόσουπα με νουντλς το καλύτερο «αντίδοτο» στη μέθη


Μία σούπα με μοσχάρι και νουντλς είναι το τέλειο «φάρμακο» για να καταπραϋνθούν τα συμπτώματα που βασανίζουν το επόμενο πρωί όσους έχουν υπερκαταναλώσει αλκοόλ το βράδυ, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Το γιακ-α-μέιν (Yak-a-mein) λίγο είναι γνωστό εκτός Νέας Ορλεάνης, όπου εδώ και δεκαετίες έχει βοηθήσει αμέτρητους γλεντζέδες να αναρρώσουν από τις καταχρήσεις τους.

Αν και οι συνταγές γι’ αυτό είναι πλέον πολυάριθμες, το κλασικό γιακ-α-μέιν είναι ουσιαστικά ένας αλμυρός ζωμός κρέατος με σάλτσα σόγιας, που περιέχει νουντλς, κρεμμύδια, ένα σφικτό αυγό κομμένο σε φέτες και κομματάκια από μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαρίδες.

Η δρ Άλισον Μίτσελ, καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξήγησε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας ότι το γιακ-α-μέιν περιέχει την ιδανική αναλογία άλατος, πρωτεϊνών, υδατανθράκων και θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για να καταπραϋνθεί ο πονοκέφαλος της μέθης.

Ο πονοκέφαλος και τα άλλα παρεπόμενα της μέθης αναπτύσσονται όταν ο οργανισμός δέχεται περισσότερο αλκοόλ απ’ όσο μπορεί να αντέξει.

Όπως είπε η δρ Μίτσελ, τα υψηλά επίπεδα αιθανόλης (αλκοόλ) συνδυάζονται με την αφυδάτωση και τις τοξικές επιδράσεις της οξείδωσής της (οξειδώνεται στο ήπαρ σε ακεταλδεϋδη και ομοειδείς ουσίες) για να δημιουργήσουν μία «μεταβολική καταιγίδα».

Η «καταιγίδα» αυτή ευθύνεται που το επόμενο πρωί ξυπνάμε με πονοκέφαλο, ναυτία, κόπωση, πόνους σε όλο το σώμα και αδυναμία.

«Τα ποτά που προκαλούν υψηλότερες συγκεντρώσεις ομοειδών ουσιών γενικώς οδηγούν σε εντονότερα συμπτώματα», εξήγησε.

Και συνέχισε: «Τα κόκκινα κρασιά και τα σκουρόχρωμα ποτά, όπως το μπράντι και το ουίσκι, δημιουργούν περισσότερες τέτοιες ουσίες απ’ ό,τι το λευκό κρασί και τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα».

Επιπλέον, η όλη διεργασία επιταχύνεται από την κατανάλωση του αλκοόλ μαζί με ανθρακούχα ροφήματα, διότι «το ανθρακικό επιταχύνει την απορρόφηση του αλκοόλ», τόνισε.

Στη διάρκεια της παρουσιάσεώς της στο συνέδριο, η δρ Μίτσελ εξήγησε πως δρα κάθε συστατικό του γιακ-α-μέιν για να καταπολεμήσει τα παρεπόμενα της μέθης.

Τα αυγά, λ.χ., περιέχουν το αμινοξύ κυστεϊνη, το οποίο απομακρύνει την ακεταλδεϋδη από τον οργανισμό. Το αλάτι αντικαθιστά το νάτριο και το κάλιο που έχει χάσει ο οργανισμός, εξαιτίας της διουρητικής δράσης του αλκοόλ.

Η βιταμίνη Β1 που υπάρχει στο κρέας και στα ψαρικά εμποδίζει την συσσώρευση του γλουταρικού εστέρα – μιας ουσίας που είναι υπεύθυνη για τον πονοκέφαλο μετά τη μέθη.

Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να επισημάνει πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των παρεπομένων είναι να αποφεύγουμε τη μέθη.

«Επειδή ο οργανισμός μπορεί να μεταβολίζει 15 ml καθαρού αλκοόλ την ώρα, η κατανάλωσή μας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτηράκι κρασί των 175 mlή τα 30 ml δυνατού ποτού ή τα 350 ml μπύρα την ώρα», είπε.

 

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Previous Η σόγια κατά της χοληστερίνης
Next Νηστεία και σωστή διατροφή

No Comment

Leave a reply