Μια μακαρονάδα με σαλάτα προστατεύει από το εγκεφαλικό


Μία μερίδα μακαρόνια ολικής αλέσεως με μία ανάμικτη σαλάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Όπως ανακάλυψαν, όσοι τρώνε συστηματικά πολλές φυτικές ίνες διατρέχουν μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, με τον κίνδυνο να μειώνεται κατά σχεδόν 7% με κάθε πλούσιο σε ίνες γεύμα.

Άφθονες φυτικές ίνες περιέχουν τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν από το εγκεφαλικό περιορίζοντας τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του, όπως την υπέρταση και τα υψηλά επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ανά 7 γραμμάρια φυτικών ινών ο κίνδυνος για εμφάνιση εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 7%. Μία μερίδα εστιατορίου ζυμαρικά ολικής αλέσεως με μία μικρή σαλάτα παρέχουν σχεδόν 7 γραμμάρια φυτικών ινών, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke» την οποία εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ).

«Η αύξηση της πρόσληψης των φυτικής προελεύσεως τροφίμων είναι σημαντική για όλους, αλλά αναδεικνύεται εξαιρετικά σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως οι καπνιστές, οι υπερτασικοί και οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνθρωποι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ντάιαν Θρίπλτον, από τη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ληντς.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε τις δύο σαλάτες και τα τρία μικρά φρούτα που καθημερινά πρέπει να καταναλώνονται για καλή υγεία, και έτσι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να τους βοηθήσει σημαντικά», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση οκτώ προγενέστερων, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1990 και 2012.

Οι τέσσερις από τις μελέτες είχαν εστιασθεί μόνο στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία είναι η συχνότερη μορφή εγκεφαλικού και οφείλονται σε παρεμπόδιση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο εξαιτίας θρόμβωσης.

Οι τρεις είχαν εστιασθεί στα αιμορραγικά εγκεφαλικά, που είναι πιο σπάνια και οφείλονται σε ρήξη αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, ενώ οι υπόλοιπες είχαν αξιολογήσει και τα δύο είδη εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί συνιστούν να τρώμε τουλάχιστον 440 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών την ημέρα, αλλά μόλις ο ένας στους πέντε ενήλικες φθάνει σε αυτή την ποσότητα.

 

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Previous Έβαλαν λουκέτο οι έμποροι, μένουν απούλητα τα βερίκοκα
Next Αντισηπτικό το έλαιο κανέλας

No Comment

Leave a reply