Άσθμα από τα πολλά χάμπουργκερ!


Είναι καλά γνωστό ότι τα τρόφιμα με πολλά λίπη δεν κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά τώρα μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι επηρεάζουν και την πνευμονική λειτουργία, προκαλώντας φλεγμονή και μείωση της αναπνευστικής ικανότητας!

Αυστραλοί ερευνητές έκαναν εξετάσεις σε εθελοντές με άσθμα, πριν και έπειτα από την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λίπη και ενός γεύματος με λίγα λίπη, διαπιστώνοντας ότι το γεύμα με τα πολλά λιπαρά αύξανε την φλεγμονή στους αεραγωγούς και μείωνε την πνευμονική λειτουργία.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις των αυξημένων λιπαρών στην φλεγμονή της αναπνευστικής οδού», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίσα Γουντ, λέκτορας Βιοϊατρικών Επιστημών & Φαρμακολογίας στο Ιατρικό Ερευνητικό Ίδρυμα Χάντερ, στο Νιου Λάμπτον.

«Τα προκαταρκτικά ευρήματά μας δείχνουν ότι 4 ώρες έπειτα από την κατανάλωση πολλών λιπαρών η φλεγμονή στους αεραγωγούς τους αυξήθηκε, ενώ διαταράχθηκε η ανταπόκρισή τους στα αντιασθματικά φάρμακά τους.

»Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, θα έχουμε στα χέρια μας ένα νέο όπλο για τον έλεγχο και ίσως για την πρόληψη του άσθματος».

Η συχνότητα του άσθματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες και ένας από τους παράγοντες που πιστεύεται ότι εμπλέκεται είναι η διάδοση της δυτικού τύπου διατροφής.

Το διαιτητικό λίπος, δηλαδή το λίπος των τροφίμων, μπορεί να ενεργοποιήσει ανοσοποιητικές αντιδράσεις και να προκαλέσει φλεγμονή σε όλο το σώμα – και η φλεγμονή των αεραγωγών αποτελεί γενεσιουργό αιτία στο άσθμα. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχαν μελετηθεί ειδικά οι επιπτώσεις στους αεραγωγούς, δηλαδή στους βρόγχους, κατά την δρα Γουντ.

Η μελέτη

Στη νέα μελέτη, επιστρατεύθηκαν 31 εθελοντές με άσθμα οι οποίοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος και 16 παχύσαρκοι ασθενείς. Οι παχύσαρκοι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν μόνο το γεύμα με πολλά λιπαρά, ενώ οι υπόλοιποι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, τρώγοντας ή το παχυντικό ή το λάιτ γεύμα.

Το παχυντικό γεύμα συμπεριελάμβανε ένα χάμπουργκερ από ένα κοντινό φαστ φουντ, παρείχε 1.000 θερμίδες και 60 γραμμάρια λίπος. Με άλλα λόγια, σε αυτό το γεύμα, το περίπου 50% των θερμίδων προερχόταν από το λίπος, όταν ένα υγιεινό ημερήσιο διαιτολόγιο δεν πρέπει να περιέχει περισσότερο από το 25-35% των θερμίδων από λίπος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς.

Το λάιτ γεύμα περιελάμβανε ένα γιαούρτι λίγων λιπαρών και παρείχε μόλις 200 θερμίδες και 13% λίπος.

Πριν αρχίσουν οι εθελοντές το φαγητό, καθώς και 4 ώρες αργότερα, οι ερευνητές τους πήραν δείγματα σιέλου και μέτρησαν την αναπνευστική ικανότητά τους.

Οι αναλύσεις έδειξαν πως ουσίες στο σάλιο οι οποίες αποτελούν δείκτες της φλεγμονής των αεραγωγών αυξήθηκαν σημαντικά στους εθελοντές που έφαγαν τα πολλά λίπη, ενώ η αναπνευστική ικανότητα μειώθηκε.

Όταν εξάλλου οι ερευνητές είπαν στους εθελοντές να πάρουν τα φάρμακά τους για να βελτιωθεί η αναπνοή τους, όσοι είχαν φάει πολλά λίπη και έκαναν εισπνοές είδαν βελτίωση μόνο κατά 1% στην αναπνευστική ικανότητα. Η αντίστοιχη βελτίωση όμως μεταξύ όσων είχαν φάει το λάιτ γεύμα ήταν 4,5%.

Η δρ Γουντ επισημαίνει ότι δεν είναι επακριβώς γνωστό γιατί αντιδρά έτσι ο οργανισμός στα πολλά λιπαρά, αλλά ενδέχεται το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιλαμβάνεται ότι τα κορεσμένα λίπη είναι παθογόνα και έτσι να τους επιτίθεται. Κορεσμένα λίπη είναι αυτά του κόκκινου κρέατος, των χάμπουργκερ και γενικά των παχυντικών ζωικής προέλευσης τροφίμων.

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη.

 

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Previous Μας αδυνατίζει το αβοκάντο
Next Η ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και στους αδύνατους

No Comment

Leave a reply