Αλκοόλ και ουσίες πλήττουν για χρόνια τις επιδόσεις στο σεξ


Οι άντρες που πίνουν πολύ ή κάνουν χρήση ουσιών μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σεξ, ακόμα και χρόνια έπειτα από τη διακοπή της λήψης τους, προειδοποιεί διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το νέο εύρημα αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο οργανισμός αναρρώνει μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη στιγμή που διακόπτει κάποιος την κατάχρηση αλκοόλ ή τη λήψη ουσιών.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην έγκυρη «Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής» (JSM), πραγματοποιήθηκε σε 905 άνδρες, οι 549 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί κάποια στιγμή της ζωής τους με εθισμό σε αλκοόλ, κοκαΐνη, ηρωίνη, μαριχουάνα, σπίντμπολ (είναι ένα «κοκτέιλ» κοκαΐνης και ηρωίνης) ή σε αλκοόλ και κοκαΐνη μαζί.

Κανένας, όμως, από αυτούς τους άνδρες δεν ήταν εξαρτημένος την εποχή της μελέτης, ενώ οι υπόλοιποι 356 άνδρες δεν είχαν πάρει ποτέ ναρκωτικά ούτε είχαν εκδηλώσει ποτέ πρόβλημα με το αλκοόλ. 

Στην πραγματικότητα, οι 549 πρώην χρήστες είχαν μείνει «καθαροί» επί κατά μέσον όρο έναν χρόνο, πριν από την έναρξη της μελέτης.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδα, στην Ισπανία, και το Πανεπιστήμιο Σάντο Τόμας στην Κολομβία, που πραγματοποίησαν την μελέτη, αξιολόγησαν τέσσερις παραμέτρους των σεξουαλικών επιδόσεων: την ερωτική επιθυμία, την σεξουαλική ικανοποίηση, την διέγερση και τον οργασμό.

Έτσι ανακάλυψαν ότι οι πρώην χρήστες ουσιών ή/και αλκοόλ είχαν «μέτρια έως σημαντικά διαταραγμένες σεξουαλικές επιδόσεις» σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι δεν είχαν αντιμετωπίσει πρόβλημα εξάρτησης από αλκοόλ ή/και ουσίες. 

Η ικανοποίηση από το σεξ και ο οργασμός ήταν οι δύο παράμετροι που επλήγησαν από όλες τις ουσίες και από το αλκοόλ, το οποίο ανεδείχθη επίσης ως ο χειρότερος εχθρός της στυτικής λειτουργίας. 

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιδράσεις κάθε ουσίας στην σεξουαλικότητα την εποχή της χρήσης.

Έτσι ανακάλυψαν ότι η κοκαΐνη προκαλούσε πολύ υψηλή ερωτική επιθυμία την εποχή της χρήσης, ενώ το σπίντμπολ αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση αλλά μειωμένη ερωτική επιθυμία.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρόνια χρήση κοκαΐνης μπορεί να διαταράξει την σεξουαλική λειτουργία σε άντρες και γυναίκες, με τους άντρες να βιώνουν εξαιτίας της καθυστερημένη ή διαταραγμένη εκσπερμάτωση.

 

 

 

ΠΗΓΗ:tanea.gr

Previous Ασπίδα τα σταφύλια για το δέρμα
Next Γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε

No Comment

Leave a reply