Η έλλειψη πρωινού μάς «σπρώχνει» σε λίπος


Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να παραλείψετε το πρωινό γεύμα, ξανασκεφθείτε το. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η έλλειψή του καθιστά ακαταμάχητα τα πλούσια σε λίπη και θερμίδες εδέσματα αργότερα στην ημέρα.

Η μελέτη βασίσθηκε σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου 21 εθελοντών. Όταν έμεναν νηστικοί το πρωί, ο εγκέφαλός τους… λαμποκοπούσε μόλις έβλεπαν εικόνες παχυντικών τροφίμων.

Οι επιστήμονες λένε πως το εύρημα αυτό μπορεί να αποτελεί κλειδί για το αδυνάτισμα, διότι οι λαχτάρες για γλυκά, τυρόπιτες, σοκολάτες και άλλα εδέσματα είναι αυτές που κατά κανόνα οδηγούν στην αποτυχία την δίαιτα.

Είναι καλά τεκμηριωμένο εδώ και χρόνια πως το πρωινό αποτελεί το κυριότερο γεύμα της ημέρας, διότι παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό, ένα εκ των οποίων είναι η ρύθμιση της ορέξεως.

Είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο ότι όποιος δεν τρώει πρωινό, έχει αυξημένες πιθανότητες πριν το μεσημέρι να έχει… ορμήσει σε κάτι με πολλά λίπη και θερμίδες.

Ωστόσο, ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου θέλησαν να μάθουν τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλο και συμβαίνει αυτό.

Έτσι επιστράτευσαν τους 21 εθελοντές και άρχισαν να τους δείχνουν φωτογραφίες παχυντικών και υγιεινών τροφίμων, εν όσω βρίσκονταν μέσα σε μαγνητικούς τομογράφους του Imperial.

Όλοι οι εθελοντές είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος, ενώ το πείραμα έγινε δύο συναπτές ημέρες.

Την μία μέρα δεν είχαν φάει πρωινό πριν κάνουν την λειτουργική μαγνητική τομογραφία, ενώ την επόμενη είχαν φάει ένα πρωινό των 730 θερμίδων μιάμιση ώρα πριν μπουν στον μαγνήτη.

Στο τέλος και των δύο πειραμάτων, οι ερευνητές πρόσφεραν στους εθελοντές δεκατιανό.

Όπως έδειξαν οι λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες, η έλλειψη του πρωινού προκάλεσε εμφανείς αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία των εθελοντών.

Όπως είπαν στο συνέδριο Neuroscience 2012, όταν οι εθελοντές ήταν νηστικοί και κοιτούσαν τις φωτογραφίες των παχυντικών φαγητών, υπήρχε υπερενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου τους – κάτι το οποίο δεν συνέβαινε όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες των υγιεινών τροφίμων.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ελκυστικότητα του φαγητού.

Επιπλέον, όταν οι εθελοντές έκατσαν να φάνε μετά το τέλος του πειράματος, κατανάλωσαν κατά 25% περισσότερες θερμίδες απ’ όσες την ημέρα που είχαν φάει πρωινό.

«Από τα ευρήματα της fMRI και την κατανάλωση φαγητού καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δίχως πρωινό αφ’ ενός πεινάμε περισσότερο, αφ’ ετέρου δείχνουμε ιδιαίτερη προτίμηση στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόνι Γκόλντστοουν, ενδοκρινολόγος και ερευνητής στην Μονάδας Μεταβολικής & Μοριακής Απεικόνισης του Imperial.

Και πρόσθεσε: «Ένας από τους κύριους λόγους που είναι τόσο δύσκολο το αδυνάτισμα, είναι η έλξη που νιώθουμε προς τα παχυντικά τρόφιμα. Συνεπώς η παράλειψη του πρωινού είναι πολύ μεγάλο λάθος όταν το θέμα είναι ο έλεγχος του σωματικού βάρους».

 

ΠΗΓΗ: tanea.gr

Previous Σύκα σύμμαχος της υγείας
Next Τα κορεσμένα λίπη «χαλάνε» τη μνήμη

No Comment

Leave a reply