Τραπεζάκια έξω στην Ομόνοια


Επιχειρηματίες και δήμος δοκιμάζουν να ζωντανέψουν την πλατεία, προκειμένου να επιστρέψει ο κόσμος και να «χτυπηθούν» το εμπόριο ναρκωτικών και η παραβατικότητα. Το σχέδιο θα εφαρμοστεί και στην πλατεία Κοτζιά

Τραπεζάκια έξω και στην Ομόνοια… Στο τελικό στάδιο μπαίνει η διαδικασία για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία της Αθήνας, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακτηθεί ως δημόσιος χώρος από το ναρκεμπόριο και την παραβατικότητα.

Τα πρώτα τραπεζάκια έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στο πεζοδρόμιο ανάμεσα στην Πανεπιστημίου και στην 3η Σεπτεμβρίου, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια των περαστικών.

Η επόμενη φάση είναι η επέκτασή τους στην καρδιά της πλατείας και συγκεκριμένα σε τρία σημεία, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς:

Μπροστά και πλάι από το έργο του Ζογγολόπουλου, στη μέση της πλατείας και μπροστά από τον πρώην Μπακάκο. Για να προχωρήσει αυτό πρέπει να εγκριθεί ο σχεδιασμός από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων και εν συνεχεία από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Οι επιχειρηματίες προτείνουν τα τραπεζοκαθίσματα να τοποθετηθούν πάνω σε deck (ξύλινη εξέδρα τοποθετημένη σε σιδηροκατασκευή), να περιβάλλονται από τις τρεις πλευρές από διάφανο κρύσταλλο ασφαλείας και να σκεπάζονται με ομπρέλες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπλεκομένων, προς τον Σεπτέμβρη αναμένεται να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Εκτός από την Ομόνοια, τραπεζάκια θα βγουν με την ίδια διαδικασία και στην Κοτζιά, ενώ θα επεκταθούν αυτά που τοποθετήθηκαν πρόσφατα στην πλατεία Βικτωρίας.

 

 «Η ιδέα ξεκίνησε από τον επιχειρηματία Νίκο Χόντο, που την υπέβαλε στην Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας. Υστερα από συνεννοήσεις με τον δήμο, την προωθούμε με κοινό σκοπό να αλλάξει όψη η πλατεία Ομονοίας και να περάσει από την απέναντι πλευρά, από τη σκοτεινή όψη της εγκληματικότητας στη φωτεινή της ζωής», σημειώνει ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ, Δημήτρης Νικολακόπουλος. Ο ίδιος διευκρινίζει πως οι επιχειρηματίες προτίθενται να εγκαταστήσουν και ιδιωτική φύλαξη για πρόσθετη ασφάλεια.

Μετά τις διαβουλεύσεις που είχαν επιχειρηματίες της περιοχής και η ΚΙΠΟΚΑ με τον Δήμο Αθηναίων, η πλευρά των επιχειρηματιών κατέληξε στις τεχνικές προδιαγραφές που προτείνει για τα τραπεζοκαθίσματα στην Ομόνοια.

Ζωή ξανά!
«Λαμβάνουμε υπόψη μας πως δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών, των ανθρώπων με αναπηρία κ.λπ.», σημειώνει η αντιδήμαρχος, Ν. Παπαχελά. Ο σχεδιασμός, όπως η ίδια προσθέτει, περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις στον φωτισμό, μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες με φυτά, λουλούδια κ.ά. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να ζωντανέψει ξανά η πλατεία», σημειώνει η κ. Παπαχελά και εξηγεί: «Οπου υπάρχει κόσμος, μειώνονται οι παραβατικές συμπεριφορές και ενισχύεται η επιχειρηματικότητα».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ

Previous Βιταμίνη C, η μαγική!
Next Δωρεάν οπωροκηπευτικα....

No Comment

Leave a reply