Σορμπέ: Δροσιστείτε χωρίς ενοχές


Μοιάζουν με παγωτά, αλλά δεν έχουν λιπαρά. Εχουν φρουτώδη γεύση, προσφέρουν γερές δόσεις ενέργειας, αλλά κυρίως είναι δροσιστικά, συνιστώντας λύτρωση στον καύσωνα του καλοκαιριού.

Τα σορμπέ φτιάχνονται από τη σάρκα (πούλπα) των φρούτων και ζάχαρη. Αν τα καταναλώνετε με μέτρο, δεν κινδυνεύετε. Αν μάλιστα αποφασίσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας, γλιτώνετε θερμίδες από τα χημικά πρόσθετα και τα χρώματα που εμπεριέχουν τα έτοιμα.
Τρώγονται συνήθως μετά το γεύμα, ως επιδόρπιο. Στα επίσημα γεύματα, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε για να περάσετε σε διαφορετική γεύση, πχ. από ψάρι σε κρέας. Στη ζέστη, καταναλώνονται εύκολα και ως σνακ, μεταξύ των γευμάτων.

 

Μικρά tips

 

Χρησιμοποιήστε ώριμα φρούτα, ώστε το σορμπέ να έχει φυσική γλυκιά γεύση, και βάλτε λιγότερη ζάχαρη.

 

Αξιοποιήστε την ανεπεξέργαστη, μαύρη ζάχαρη, η οποία περιέχει περισσότερα ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Η θερμιδική της αξία είναι περίπου ίση με αυτή της λευκής ζάχαρης.
Αν θέλετε βελούδινη υφή στο σορμπέ σας, και φτιάχνετε μεγάλη ποσότητα (για πάνω από 6 άτομα), χρησιμοποιήστε ασπράδι αυγού.
Προσθέστε 2-3 κουταλιές σαμπάνια, ή λικέρ, ή γλυκό κρασί, ή ρούμι ή βότκα. Θα δώσουν εξαιρετικό άρωμα στο σορμπέ σας.

 

Σορμπέ καρπούζι

 

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, προσφέρεται για δίαιτα αδυνατίσματος.

 

Υλικά (για 6 άτομα)

 

• 700 γρ. σάρκα ώριμου καρπουζιού χωρίς κουκούτσια
• 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 3-4 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού

 

Θερμιδική αξία: 100 kcal ανά μερίδα 150 γρ.

 

Εκτέλεση: κόβετε το φρούτο σε μικρά κομμάτια και συγκεντρώνετε το χυμό που περισσεύει σε ένα μπολ. Κατόπιν, βάζετε τη ζάχαρη και το χυμό σε μια κατσαρόλα, ανακατεύετε και βράζετε το μείγμα για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, βγάζετε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Έπειτα, χτυπάτε τη σάρκα του καρπουζιού στο μίξερ μαζί με το κρύο σιρόπι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή (δείτε παρακάτω).

 

Σορμπέ πεπόνι
Οι βιταμίνες β-καροτίνη και C που περιέχει το πεπόνι, κατατάσσονται στα ισχυρά αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από τον καρκίνο.

 

Υλικά (για 6-7 άτομα)

 

• 600 γρ. σάρκα ώριμου πεπονιού χωρίς κουκούτσια
•260 γρ. μαύρη ζάχαρη
•3 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού
•150 γρ. νερό

 

Θερμιδική αξία: 190 kcal ανά μερίδα 150 γρ.

 

Εκτέλεση : βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ τη σάρκα από το πεπόνι, το σιρόπι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.

 

Σορμπέ κεράσι
Τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες, που τους χαρίζουν το κόκκινο χρώμα τους, έχουν αντιοξειδωτική δράση και ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου. Είναι, επίσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου, και σε κάλιο, που ρυθμίζει την πίεση.
Yλικά (για 6 άτομα)
• 400 γρ. ώριμα κεράσια χωρίς κουκούτσια
• 250 γρ. μαύρη ζάχαρη
• 250 γρ. νερό
• 2 κουταλιές φυσικό χυμό λεμονιού
• 1 ασπράδι μικρού αυγού (χτυπημένο με το πιρούνι)

 

Θερμιδική αξία: 190 kcal ανά μερίδα 150 γρ.

 

Εκτέλεση : πολτοποιείτε τα κεράσια στο μίξερ. Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά μέχρι να γίνει σιρόπι, το κατεβάζετε από τη φωτιά και, αφού κρυώσει, το βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα. Χτυπάτε στο μίξερ τον πολτό κερασιού, το σιρόπι, το χτυπημένο ασπράδι και το χυμό λεμονιού. Μετά, συνεχίζετε με ή χωρίς παγωτομηχανή.

 

Με ή χωρίς παγωτομηχανή
Μετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης κάθε συνταγής, αν έχετε παγωτομηχανή, συνεχίζετε την παρασκευή του σορμπέ σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Διαφορετικά, τοποθετείτε το μείγμα σε ένα μεταλλικό σκεύος και το βάζετε στην κατάψυξη. Μετά από 10΄-15΄, το βγάζετε και το ανακατεύετε για 1΄ με μια ξύλινη σπάτουλα. Επαναλαμβάνετε 6-7 φορές τη διαδικασία κάθε 1/2 ώρα, μέχρι το μείγμα να πήξει ομοιόμορφα. Διατηρείτε το σορμπέ στην κατάψυξη.
ΠΗΓΗ.tovima.gr
Previous Τα πιο επιβαρυμένα φρούτα και λαχανικά
Next Και το καλοκαίρι θέλει τα λαδερά του!

No Comment

Leave a reply